Ford Otosan desteğiyle hayata geçirilen Rakun, elektrikli motosiklet modelleriyle ticari odaklı kullanıma yeni bir soluk getirmek istiyor.
Elektrik gücünün ulaşıma olan hızlı entegrasyonu, özellikle metropol nitelikli şehirlerde kuralları adeta baştan yazıyor. Mikromobilite başlığı altıda scooterların bir anda sokaklarda inanılmaz seviyelere gelen sayıları, motosiklet tarafına da kısa sürede yansıdı. Öyle ki dünyanın en köklü üreticilerinden Harley-Davidson’ın bile bu süreçte ilk elektrikli modelini hayata geçirdiğine şahit olduk. Bu durum sadece motosiklet odaklı faaliyet gösteren markaların dikkatini çekmiş değil. Dünya üzerindeki trendi başarılı şekilde analiz eden Ford Otosan, geçtiğimiz kasım ayında duyurduğu yeni girişimi Rakun Mobilite ile süreci bambaşka bir koldan yakalama iddiasında. Yenilikçi ve hafif mobilite çözümleri arayan tüm kullanıcılar için farklı iş modelleri ile hizmet sunmayı hedefleyen Rakun markası, iki farklı dinamik sunan elektrikli motosikletiyle gerek ticari gerekse bireysel kullanım amacına cevap veriyor.
Motosiklet-moped olarak Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve Ford Otosan Eskişehir Fabrikası’nda üretilen Pro2 ve Pro3 modelleri şimdilik ürün gamını oluşturan temel taş konumunda. A sınıfı motor ehliyetine ihtiyaç duyulmadan kullanılabilen modeller, sürüş senaryolarına göre değişmekle birlikte tam şarjla 100 kilometreyi aşabilen menzil değerlerine sahip. Pro2 modeli sürücü dahil 155 kilogramlık yük taşıma desteği sunarken Pro3 ile birlikte bu rakam 179 kilograma kadar esneyebiliyor. 5,5 beygir güç üreten elektrik motoruyla yola çıkan modellerin batarya kapasitesi ise 5 kW/h. Kullanıcılar bu bataryayı normal şebeke elektriği üzerinden 4,5 saatte tamamen dolu hale getirebiliyor. İlk buluşma niteliğindeki ufak sürüşümüzde modellerin bu kombinasyonda gerek düzlük gerekse yokuş çıkma performansını yeterli bulduğumuzu da belirtmeden geçmeyelim. Rakun modellerinin erişebileceği maksimum sürat ise 45 km/s ile limitli olacak.
Rakun Pro2 ve Pro3 donanım olarak da beğenimizi kazanan parçalarla geliyor. Modellerde standart olarak sunulan 5 inçlik TFT LCD panel, gerek arayüzü gerekse kullanılabilirliği tarafında oldukça keyifli. Bu ekranda, anlık menzil ve hız bilgilerinin dışında, geleneksel bir motora göre ne kadar karbon salınımının önüne geçtiğiniz gibi bir detayın paylaşılıyor olması kullanıcı için sürüşü daha tatmin edici seviyeye getiriyor. Markadan bu kanatta paylaşılan verilere göre; motorlu kurye kullanımında günde yaklaşık 120-150 km yol kat edildiği senaryoda, Rakun’un kullanıldığı bir yılın sonunda 3 ton CO2 salınımı engelleniyor. Bununla birlikte motosiklette geniş açılı LED farların ve ön arka disk frenlerin standart olarak gelmesi de önemli.
Pro2 ve Pro3 modellerinin bireysel kullanım için de satın alınabilse de, doğuş noktaları aslında ticari kullanım odağında şekillendiğini net şekilde görebiliyoruz. Nitekim geliştirilen ilk prototiplerin market ve yemek sektörünün önde gelen markalarından alınan görüşlerle şekillenmesi de bunun önemli bir kanıtı. Rakun ekibi daha sonra kargo şirketleri, belediyeler, yemek firmaları dahil 20’den fazla kurumsal müşterilerinden geri bildirimler alınarak nihai ürünleri ortaya koyuyor.
Rakun’un servis tarafındaki operasyonel çalışmaları da kesinlikle başarılı felsefeler üzerine kurulu. Şirkette satış sonrası servis en çok önem verilen alanların başında geliyor. Seçili Ford binek ve hafif ticari servisleriyle birlikte mobil servis hizmeti de bu modelleri alan kullanıcıları bekleyen destekler arasında. Mobil servis desteğine ikame bir modeli de götüren marka, eğer gün içerisinde çözemeyeceği bir sorunla karşılaşırsa, ikame modeli sorun çözülene kadar Rakun sahibine teslim ediyor.
Pro2 – 114.699 TL
Pro2 yolcu koltuklu – 115.699 TL
Pro3 – 127.000 TL