Bugün gündemde fotoğraf düzenleme konusunda gelecek gösterimi yapan bir yapay zekâ sistemi yer alıyor. Gelecek çok ilginç olacak.
Çok uzun yıllardır söz konusu fotoğraf düzenleme olduğu zaman emrimize amade çok sayıda yazılım ve mobil uygulama yer alıyor. Bu hayatı oldukça kolaylaştıran ve birçok yaratıcı kapıyı aralayan yazılımlar ve uygulamalar, yeni nesil yapay zekâ sistemleriyle çok ama çok daha güçlü hale gelecek. Bu konuda yeni bir altyapı ses getiriyor, hazırlanan araştırma projesi “Alanda daha neler görebiliriz?” sorusuna net cevap veriyor. Üzerinde çalışmalar süren sistem, fotoğraflar üzerinde gerçekten çok büyük değişiklikler yapılmasına imkân tanıyor. Örneğin bunlardan bir tanesi hemen aşağıdaki Tweet içerisinde açıkça gösteriliyor. Sistem seçilen iki farklı nokta arasında saniyeler içerisinde köklü değişiklikler yapabiliyor, boyutlandırma ve şekillendirme sürecinde özel bir veri tabanından yardım alarak yeniden oluşturma gerçekleştirebiliyor ve objeleri üç boyutlu hale getirerek çok yaratıcı değişiklikler yapılmasına aracılık ediyor. Bu sistem ile bir köpeğin ağzı normalden çok daha açık hale getirilebiliyor, bacaklar arasındaki mesafe açılabiliyor, kulakları inikse kaldırılabiliyor ya da ayaktaysa oturması sağlanabiliyor. Yüklenen fotoğrafta kameraya bakmayan bir köpeğin kafasını kameraya döndürme işlemini dahi yapabilen sistem, manzara fotoğraflarında da işe yarıyor, sistem ile dağlar saniyeler içerisinde yükseltilip alçaltılabiliyor. DragGAN adı verilen bir modeli temel alan sistem için çok sayıda örnek burada yer alıyor, altyapının ileride herkesin kullanımına açılması bekleniyor.
Fotoğraf düzenleme denildiği zaman elbette akla ilk olarak Photoshop geliyor, geliştirici firma Adobe popüler yazılımın temelini yapay zekâ üzerine kurmaya devam ediyor. Örneğin Photoshop için etkili bir yapay zekâ temelli montaj sistemi geliştiriliyor. Bu sistem, kişilerin seçtiği birden fazla fotoğrafı gerçekçi şekilde bir araya getirebiliyor. Akıllı bir montaj sistemi olan bu altyapı, fotoğrafları yapay zekâ ile analiz ediyor ve gölge ile ışıkları olabilecek en gerçekçi şekilde uyguluyor. Şimdilik Project Clever Composites olarak isimlendirilen harmanlama sistemi için konuşan Adobe mühendisi, “geliştirdiğimiz teknoloji, anlamsal ayrıştırma, birleştirmeye uygun arama, nesne birleştirme için ölçek ile konum tahmini, renk tonu uydurma, aydınlatma tahmini, gölge oluşturma ve diğer bazı detayları belirleme noktasında çoklu derin öğrenme modelleri ve milyonlarca veri noktası kullanıyor.” açıklamasında bulunuyor.