Bazı kesimler bundan hiç hoşlanmadı ancak yasal adım atıldı. Fransa polisine belirli şüphelileri yasal olarak uzaktan gözetleme yetkisi verildi.
Şu aralar ortaklığın çok karışık olduğu Fransa, masaya konan geniş kapsamlı adalet reformunun bir parçası olarak polis görevlilerine, bir şüphelinin akıllı telefonundaki veya diğer internete bağlı cihazlarındaki kameraları, mikrofonları ve GPS’si uzaktan etkinleştirme yani temelde gizlice gözetleme yetkisi verdi. Aktarıldığı kadarıyla yeni yasa dizüstü bilgisayarları, araçları, akıllı telefonlar ile diğer bağlantılı cihazları kapsıyor ve yalnızca bir kişinin en az on yıl hapis cezasıyla cezalandırılabilecek bir suç işlediğinden şüphelenildiğinde kullanılacak. Bu karar, otoriter gözetim devletine doğru atılan bir adım olduğunu savunan hem solcu aktivistlerin hem de sivil özgürlükleri savunanların eleştirilerine neden oluyor. Adalet Bakanı Éric Dupond-Moretti ise bu tedbirin sadece “her yıl az sayıda vakada” kullanılacağını belirterek endişeleri gidermeye çalışıyor ancak bu tarz izinler genelde kapalı kapılar ardındaki bazı başka amaçlara hizmet edebiliyor. Elbette telefonlar ya da bilgisayarlar hiçbir zaman yüzde 100 güvenli değil, her zaman uzaktan izlenme yapılabilir ve hali hazırda yapılıyordur ancak süreci yasalar ile koruma altına almak ciddi endişeler yaratıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Fransa, daha önce bazı kesimlerin tepki gösterdiği 2024 Yaz Olimpiyatları adımı ile gündeme gelmişti. 2024 Yaz Olimpiyatları Paris’te 2 – 18 Ağustos 2024 tarihleri arasında Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından organize edilecek. Tam 100 yıl sonra olimpiyatlara yeniden ev sahipliği yapacak Paris için önemli planlar masada yer alıyor. VOA tarafından aktarıldığı kadarıyla Fransız yetkililer 2024 Paris Olimpiyatları sırasında açık alanlardaki insanları / konukları izlemek için yapay zekâ destekli bir kalabalık kontrol sistemi kullanmayı planlıyor. Bunun için bir yasa taslağı hazırlayan yetkililer, bu sistem ile potansiyel sorunların daha kolay tespit edilmesini sağlamayı amaçlıyor ve süreçte yüz tanıma teknolojisinden yardım almayacaklarını belirtiyor. Tasarıda, “Hiçbir biyometrik veri ya da yüz tanıma teknolojisi kullanılmayacak ve başka bir kişi bazlı veri sistemiyle herhangi bir bağlantı ya da otomatik işaretleme yapılmayacak” deniyor. Gizlilik konusunda tepki çekeceklerini bildiklerinden kişi bazlı değil geniş bir tarama planlayan yetkililer, karşılaşmaları izlemek için Paris’e çok sayıda kişinin gelmesini bekliyor ve burada yapay zekâ kullanarak üstlerindeki yükü azaltmayı hedefliyor.