Fransa, iklim değişikliği ve dünya atmosferindeki olumsuz değişikliklerin önüne geçmek adına diğer ülkelere örnek olacak radikal bir karar aldı. Alınan karar ile önümüzdeki dört yıl içerisinde ülke içerisinde plastik materyal ile yapılmış bardaklar ve çeşitleri tamamen yasaklanmış olacak.
Dünyamız, üzerinde yaşayan milyarlarca canlıya ev sahipliği yapıyor. Bu ekosistem arasında yer alan bizler yaşamımızı devam ettirebilmek adına çeşitli materyalleri üretiyor ve kullanıyoruz. Ama ürettiğimiz her materyalin doğayla barışık olduğunu söylemek pek mümkün değil. Çevre kirliliğinin oldukça yüksek olduğu zamanımız koşullarında çeşitli materyallerden üretilen eşyaların farklı aralıkta kullanım süresi bulunuyor. Doğaya atılan bazı eşyalar, dünya üzerinde aylarca, yıllarca kalıyor ve yok olmuyor. En çok kullanılan materyallerde üst sıralarda yer alan bazılarının yok olma sürelerine baktığımızda; Strafor malzemeleri +2.000.000 yıl, telefon kartları 1.000 yıl, plastik torba 1.000 yıl, plastik tabaklar 500 yıl, bebek bezleri 550 yıl, pet şişeler 400 yıl, alüminyum 100 yıl, çakmak 100 yıl, kutu kola 10 yıl, Sigara İzmariti 1 yıl, karton kutu 2 ay, mendil 2-4 hafta, pamuk elbise ise 2-5 ay gibi ciddi süreler olduğunu görüyoruz.
Fransa bu kapsamda, çevre kirliliğinde diğer ülkelere referans olabilecek önemli bir karar ile 2020 yılına kadar plastik ürünlerin her türlü varyasyonunda kurtulmayı planlıyor. Aslında çok uzun değil geçtiğimiz Ağustos ayına geri döndüğümüzde Fransa’da plastik materyalden üretilen çantaların kullanımının tamamen yasaklandığını da görüyoruz. Fransa aynı zamanda plastik bardak, tabak, çatal, kaşık, bıçak ve şişelerin yasaklandığı ilk ülke olarak da tarihe de geçti. Bu hamlenin ileriki süreçte Avrupa Birliği üyeliği kapsamında bir kriter olarak bile kullanabileceği konuşuluyor. Fransa yine yakın geçmişte gerçekleşen 2015 İklim Değişikliği Konferans’ına ev sahipliği yapmış, 2020 yılına kadar Paris içerisinde havanın kalitesini arttırmak adına dizel motorlu araçların girişinin yasaklanacağını da açıklamıştı. Fransa’nın çevre kalitesini artırmak adına yaptığı bu tür hamlelerinin diğer ülkeleri harekete geçirmesini diliyoruz.