Bir grup Fransız araştırmacı şehirleri deprem sarsıntılarından koruyan bir yöntem geliştirdi. Ancak Şili’deki deprem felaketlerinin ardından ilgi çekmeyi başaran yöntem, refraksiyon adı verilen ilke temelinde çalışıyor.
Deprem titreşimlerinin şehrin çeşitli yerlerine yerleştirilen tüneller aracılığıyla dağıtılmasını sağlayan refraksiyon yönteminin test aşamasında araştırmacılar yerin beş metre altında silindirik tünellerden oluşan bir ağ düzeneği oluşturmuş. Bunun ardından titreşimlerin bu ağdaki yayılımı sismograf sensörleriyle ölçülmüş. Sonuçta deneyde kullanılan sismik dalgalar, beklendiği üzere akustik kanunlarıyla uyumlu bir şekilde bu tünellerde dağılmış.
Araştırmacılar bu deneylerde elde ettikleri sonuç doğrultusunda, deprem sırasında oluşan yıkıcı titreşimleri şehrin dışına dağıtabilmeyi umuyor. Ancak bazı bilim insanlarının da belirttiği üzere, dalgaların şehrin dışına taşınması, deprem kuvvetinin buharlaşıp gittiği anlamına gelmiyor. Dolayısıyla titreşimleri soğuracak bir kaynak veya güvenli bir bölge bulunması gerekiyor.
Deprem dalgalarının nereye gönderilebileceği sorusuna henüz yanıt bulunmasa da araştırmalar kesinlikle umut verici. Yapılan çalışmaları işe yaraması halinde, başta İstanbul olmak üzere deprem tehlikesi altındaki pek çok şehir ve metropol rahat bir nefes alabilecek demektir.