reklamı kapat

POPÜLER

Rus hacker

FT: “Rus dolandırıcı akını, Türkiye’deki siber suç dünyasına yeni bir soluk getirdi”

 - Güncelleme: 11 Eylül 2023 11:31

Financial Times, “Rus dolandırıcı akını Türkiye’deki siber suç dünyasına yeni bir soluk getirdi” başlıklı haberiyle ses getirdi.

Financial Times buradaki içeriğinde Türkiye’deki siber suçluların, on milyonlarca yeni çalınmış kimlik bilgileri üzerinden dolandırıcılık faaliyetleri yapılması adına ülkeye gelen “göçmen” Rus bilgisayar korsanlarıyla iş birliği yaptığını haberleştirdi. Hazırlanan içeriğe göre birçoğu yazılım mühendisi olan binlerce erkek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaş için zorunlu askerlik emri vermesinin ardından Rusya’dan Türkiye’ye kaçtı. Türk polisi ve bazı güvenlik araştırmacıları, bu kişilerden bazılarının maddi gelir elde etmek adına düşük seviyeli çevrimiçi dolandırıcılık ve sahtekarlığa yöneldiğini belirtti. Habere göre bu kişiler gizli kalmak, kazançlarını aklamak ve dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlardan topladıkları kimlik bilgilerini Avrupa pazarında satmak için Türk bilgisayar korsanlarıyla bir araya geldi. Adlarının açıklanmasını istemeyen iki polis memuru, son zamanlarda artan faaliyetler özelinde Türk polisinin ciddi soruşturmalar gerçekleştirdiğini ancak suçluların tespit edilmekten kaçınmak için sofistike teknikler kullandığını söyledi. FT’ye göre son bir ay içinde siber suçlular, Türkiye’de birbirlerinin becerilerinden yararlanarak ya da birbirlerini eğiterek Rus ve Belarus çetelerinin tekellerini kıran büyük online dolandırıcı kartelleri oluşturdu.

Financial Times haberinde söylendiği kadarıyla Türkiye’ye gelen Rus bilgisayar korsanları, Türk bilgisayar korsanlarına toplanan büyük miktardaki verileri işlemeleri için sofistike kodlar öğretti, aynı zamanda Türk suçluların verimli şekilde organize edilmiş veri setleri için daha iyi fiyatlar elde etmesi amacıyla Batı Avrupa’daki, özellikle de Almanya’daki bağlantılarıyla tanıştırdı. Aktarıldığı kadarıyla bahsi geçen korsanların hiçbiri büyük hacker’lar değiller ancak çok verimli çalışıyorlar ve işleri nasıl otomatikleştireceklerini çok iyi öğrenmiş durumdalar. Aynı habere göre şu an yüzlerce farklı Telegram grubu, genellikle haftada 50 dolar gibi düşük bir ücret karşılığında Türkiye’den ya da başka bir ülkeden yeni kazınmış verilerin satışı için aktif tutuluyor. Son yıllarda çok sayıda veri sızıntısının yaşandığı Türkiye’de, buradaki örnekte görebileceğiniz gibi sistemler üzerinden maalesef istenilen herkesin verilerine kolaylıkla ulaşılabiliyor

Rus dolandırıcı merkezli haber yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli