Microsoft, kağıt üzerinde satın almak için anlaştığı Activision Blizzard özelinde resmi alımı henüz tam olarak tamamlayamadı.
Kaçıranlar için Microsoft, geçtiğimiz aylarda Activision Blizzard firmasını satın aldı ve bu büyük ses getiren adım için tam 68,7 milyar dolar ödedi. Call of Duty, Warcraft, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot ve StarCraft gibi oyunların arkasındaki dev isim Activision Blizzard, Microsoft’a ve Xbox tarafına “kağıt üzerinde” geçti. İşte bu durum pazarda büyük bir tekel endişesi oluşturdu. Bu yüzden satın alım birçok ülkede inceleme altına alındı, bundan dolayı süreç halen tam olarak tamamlanmadı.
Bugün atılan adıma göreyse satım alım yakında da tamamlanacak gibi durmuyor. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri Federal Hükûmetine bağlı Federal Ticaret Komisyonu, alımı engellemek adına yasal bir adım attı. FTC Rekabet Bürosu Direktörü Holly Vedova yaptığı basın açıklamasında, “Microsoft, oyun alanındaki rakiplerinden içerik esirgeyebileceğini (Şimdi ve sonrası) göstermiştir” dedi ve ekledi: “Bugün, Microsoft’un önde gelen bağımsız bir oyun stüdyosunun kontrolünü ele geçirmesini ve bunu hızla büyüyen oyun pazarında rekabete zarar vermek için kullanmasını engellemeye çalışıyoruz.”
Microsoft’un Activision Blizzard’ı 68,7 milyar dolara satın alma planını engellemek amacıyla bir antitröst şikayetinde bulunan FTC, anlaşmanın gerçekleşmesi halinde “Microsoft’un Xbox oyun konsolları, hızla büyüyen abonelik içeriği (Game Pass) ve bulut oyun işinde rakiplerini baskı altına almasına olanak sağlayacağını” söyledi. FTC’nin attığı bu adım, alımın yüzde 100 iptal edileceği anlamına gelmiyor ancak yine de Microsoft’a olumsuz bir haberin gelme ihtimali bulunuyor.
Bu konu son günlerde hep Call of Duty özelinde gündeme gelmişti. Bugün Microsoft ile Nintendo arasında 10 yıllık bir Call of Duty anlaşmasının yapıldığı duyuruldu. Direkt olarak Xbox dünyasının başındaki isim Phil Spencer tarafından paylaşılan bu gelişme, Sony’nin dün aktarılan anlaşmayı kabul etme süresini hızlandıracak gibi görünüyordu.
Dün bu konuda bir açıklama yapan Microsoft başkanı Brad Smith “Sony’ye her yeni Call of Duty sürümünün Xbox’a geldiği gün Playstation’a da sunulması için 10 yıllık bir sözleşme teklif ettik” demiş ve eklemişti: “Aynı taahhüdü diğer platformlar için de vermeye hazırız ve bunu ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’ndeki düzenleyiciler tarafından yasal olarak uygulanabilir hale getirmeye açığız.”