reklamı kapat

POPÜLER

Fujifilm X-T2 incelemesi

xt2

YENİLENEN ODAKLAMA SİSTEMİ

X-T2, ilk olarak X-Pro2’de kullanılan 24,3 megapiksellik APS-C X-Trans CMOS III sensörle geliyor. Yeni sensör özellikle gölgeli alanlarla parlak alanları dengeleyen dinamik aralıkta, düşük ışık ISO performansında ve detaylarda kendini belli ediyor. Sensör haricinde makinenin en önemli silahı ise yenilenen otomatik odaklama sistemi. 169’u daha hızlı olan faz algılama yeteneğine sahip 325 odak noktasıyla X-T2, neredeyse hiçbir şeyi kaçırmıyor. Bu noktada kullandığınız lensler odaklama hızına biraz etki edebiliyor. Faz algılamayı desteklemeyen kimi eski lensler daha çok düşük ışıkta odaklama için biraz zorlansa da destekleyen lensler ışık hızında odaklıyor. Üstelik sensörün göz ve yüz tanıma hassasiyeti de hayranlık uyandıracak derecede başarılı. Hızı artırmak için bir başka yol daha var, o da VPB-XT2 grip kullanmak. Odaklama süresini 0,08 saniyeden 0,06 saniyeye düşüren grip, buna ek olarak yüksek hızlı sürekli çekimi saniyede 8 kareden 11 kareye çıkarıyor. Elektronik vizörün tazeleme hızını da 60 fps’den 100’e yükseltiyor. Bu da yanlış renkleri ve muare etkisini fark edilir derecede azaltıyor.

Fujifilm’in odaklama sisteminde yaptığı değişikliklerden bir diğeri ise sürekli odaklamaya yönelik olarak hazırlanan ayarlar. Hareket eden nesnenin hızına, ivmesine, yönüne ve hareketliliğine göre ön tanımlı ayarlardan birini kullanabildiğiniz gibi kendiniz de sıfırdan bir ayar oluşturabiliyorsunuz. Yani bir otomobil yarışını takip ederken ayrı, doğada yabani kuşları gözlemlerken ayrı bir sürekli odaklama ayarı tercih edebiliyorsunuz. İlk bakışta biraz karışık gelse de yapabildiklerini görünce bu ayarların farkı daha çok ortaya çıkıyor. Ve gelelim video kaydına. Fujifilm nihayet kullanıcılardan gelen geri dönüşleri dinlemiş ve “Dostlar alışverişte görsün” demekten vazgeçip video yeteneğini şaşırtıcı derecede geliştirmiş. Öyle ki X-T2’nin 4K video kalitesi Sony’nin bu işlere özel olarak tasarladığı a7S II ile bile kıyaslanıyor. Harici bir kayıt cihazıyla 8-bit, 4:2:2 kalitesinde 4K video kaydı yapabilen makine, Fujifilm’in F-Log profiliyle de daha geniş bir dinamik aralık sunuyor. Ancak video işlerken çok fazla uğraşmak istemiyorsanız film simülasyon profillerinden birini de seçebiliyorsunuz. 10 dakikalık 4K kayıt süresi sınırı, grip kullanıldığında 30 dakikaya çıkıyor. Hem fotoğraf hem de video için en az 32 GB’lık yüksek hızlı hafıza kartları şart. Aksi takdirde bol bol beklemeye alışmanız gerek.

YOLDA ŞARJ
Fujifilm’in yeni canavarı, bağlantılarıyla da farkını ortaya koyuyor. micro-HDMI yuvasına bağlayacağınız bir kablo ile artık hem fotoğraf çekimi hem de video kaydı yaparken her şeyi canlı olarak bir başka ekranda görebiliyorsunuz. USB 3.0 yuvası ise fotoğraf makinelerinde pek alışık olmadığımız bir özellik sunuyor. Daha çok akıllı telefonlarımızı şarj etmek için kullandığımız taşınabilir piller, yeni yuva sayesinde X-T2’nin pilini de şarj edebiliyor. Üstelik şarj esnasında makinenin kapalı olması da gerekmiyor. Bunun ne kadar büyük bir nimet olduğunu söylemeye gerek yok herhalde. Flaş senkron hızı 1/250’ye çıkan makineyle birlikte kullanılabilecek TTL destekli flaşların sınırlı olması; HSS yeteneğinden yararlanabilmek içinse çıkış tarihi ertelenen EF-X500 flaşı beklemek gerekmesi biraz can sıkıcı.

İLGİLİ HABERLER