reklamı kapat

POPÜLER

Fukuşima’daki radyasyon seviyesi temizlik robotunu kullanılamaz hale getirdi

Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki temizleme işlevini yürüten robotlardan biri araştırmacılara korkunç gerçeği bir kez daha hatırlattı.

Fukuşima’da yaşanan felaketin üzerinden yaklaşık 6 yıl geçti. Olayın üzerinden bu kadar uzun zaman geçse de etkilerinin halen ciddi boyutlarda olduğu bilgileri gelmeye devam ediyor. 2011‘de yaşanan deprem ve tsunami sonrasında santralde yaşanan sızıntılar sonucu kademeleri olarak atmosfere ciddi oranda radyoaktif madde salınmıştı. Uzmanlar tarafından 1986 yılında Ukrayna’da meydana gelen Çernobil felaketinden sonraki en büyük ikinci nükleer kaza olarak tanımlanan olayın izlerini temizleme süreciyse zorlu olsa da devam ediyor. Tokyo Elektrik şirketinin yürüttüğü temizleme çalışmaların ardından yakın zamanda bölgede ölçülen radyasyon değerlerinin 2011’den bu yana yine yüksek seviyelerde sürdüğü açıklaması yapılmıştı.


Bu açıklamaların son somut kanıtıysa geçtiğimiz gün yaşanan bir olayla tescillendi. Meydana gelen olayın ardından reaktör içerisinde temizleme çalışması yürüten ve uzaktan kontrol sistemiyle yönlendirilen robotlardan birinin var olan yüksek radyasyon seviyesinden ötürü işlevsiz hale geldiği açıklandı. Kademe kademe olarak devam eden çalışmalarda ikinci seviye reaktörün olduğu bölgeye robotla ilk kez müdahale eden uzmanlar bölgeye iki adet robotla giriş yaptı. Temizleme işlevi yürüten robotun yanı sıra “Akrep” olarak bilinen ve bölgedeki radyasyon ve sıcaklığı ölçen robotun yer aldığı görevin ikinci saatinde üzerinde kameralar olan robotun aniden ses çıkarmaya başladığı ve görüntünün bir anda karardığı ifade edildi. Bunun yüksek radyasyon işareti olduğunu belirten yetkililer robotların 1.000 Sievert radyasyona kadar dayanabilme yeteneğine sahip olduğunu ifade etti. Radyasyon değerini ölçen ikinci robotun gönderdiği verilere göre reaktör içerisinde saatlik 650 Sievert’lik radyasyon seviyesi mevcutken uzmanlara göre bu değerde olan radyasyonun bir insanı aniden öldürebilir. Yaşanan olayın ardından felaketin boyutu bir kez daha tescillenirken olayın izlerinin ne zaman silinebileceği merak ediliyor.