GARMIN, ASUS VE MICROSOFT
M10’un teknik özelliklerine göz atıp biraz kurcaladığınızda bu üç markanın ağırlığını hemen hissediyorsunuz. Güçlü donanım Asus, konum tabanlı servisler Garmin ve işletim sistemi Microsoft tarafından sağlanıyor. Windows Mobile 6.5.3 Professional işletim sistemiyle çalışan M10 üzerinde 600 MHz hızında Qualcomm işlemci bulunuyor. Genel performansı yüksek olsa da ileri seviye kullanıcıları tatmin edeceğini düşünmüyoruz. Windows Mobile işletim sisteminin bu versiyonu mobil bir cihazda şu an için kullanılabilecek en başarılı Windows. Parmakla kontrol edilebilecek büyük simgelerden oluşan arayüz, çok işlemli çalışma (multitasking) özelliği sayesinde rakipleri karşısında güç kazanıyor. Ekranın hemen altında bulunan Windows tuşuna basılı tuttuğunuzda çalışan tüm uygulamaları hoş animasyonlu bir arayüzde görebiliyorsunuz. Bu ekranda üst bölümde RAM bellekte ne kadar boş alan kaldığı görüntüleniyor ve istediğiniz uygulamaya kolayca geçiş yapabileceğiniz gibi istemediklerinizi tek dokunuşla kapatabiliyorsunuz.
ZENGİN UYGULAMA SEÇENEĞİ
M10 konum tabanlı servisler konusunda iddialı ve zengin bir mobil iletişim cihazı. Garmin tarafından sağlanan özel navigasyon yazılımları cihazın ana fonksiyonlarını oluşturuyor. Menüde, Araçlar başlığı altında bulunan harita, rota yönetim, konum belirleme, yol bilgisayarı ve rota simülasyonu uygulamaları navigasyon ihtiyacınızı tümüyle karşılamaya yetecek seviyede. Gerek harita uygulamasının zenginliği, gerek üç boyutlu rota takibi gibi özellikler, M10’u bir cep telefonundan çok gelişmiş bir navigasyon cihazı haline getiriyor. Navigasyon ve rota takibinin yanı sıra birçok bilgi ve içerik servisi cihazla birlikte geliyor. Satın aldıktan sonra ‘my.garmin.com’ adresinden kayıt olarak servisleri aktif hale getirebiliyorsunuz. Konumunuza göre hava durumu bilgileri, Panoramio fotoğrafları, trafik bilgileri, güvenlik kameraları gibi zengin bir içerik erişimi imkanı sunuyor. Şüphesiz bu servislerin çoğu Türkiye’de kullanılamıyor. Cihazda ayrıca bir Facebook uygulaması, müzik ve video için Windows Media Player, internet erişimi içinse Internet Explorer uygulamaları bulunuyor. Media Player üzerine düşen görevi başarıyla yerine getiriyor. Explorer ise biraz daha kullanışlı hale gelmiş, yine de kusursuz bir gezinti rahatlığı sunmuyor, fakat Flash desteği var. Dolayısıyla ne çok iyi, ne de çok kötü.
SON DEĞERLENDİRME
Genel donanım ve yazılım özellikleriyle gelişmiş bir Windows Mobile cihazı olan M10, Garmin tarafından sağlanan konum tabanlı servislerle eğlenceli ve yararlı bir hale getirilmiş. Yatay konumda büyük ekranda kullanabileceğiniz özel araç kiti ile birlikte gelen M10 komple bir navigasyon paketi olarak görülebilir.
YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜK
KAMERA
ZENGİN BAĞLANTI
KONUM SERVİSLERİ
WINDOWS MOBILE
ARAÇ KİTİ
Yatay olarak kullanlabilen özel araç kiti, cihazı bir yol bilgisayarına dönüştürüyor
PUANLAMA
-4YILDIZ-
ARTILAR
Garmin’in zengin konum tabanlı servisleri ve navigasyon uygulaması çok iyi iş çıkarıyor. zengin bağlantı seçenekleri ve kamera gayet başarılı.
EKSİLER
Hassasiyeti ve performansı ileri seviye kullanıcılar için yeterli değil. Servislerin bazıları Türkiye’de kullanılamıyor.
SONUÇ
İşletim sisteminin olumlu yenilikleri, güçlü Asus donanımı ve üzerinde çalışan Garmin konum tabanlı servisleri. M10’u bu üçünün başarılı bir birleşimi olarak görüyoruz.
TEKNİK ÖZELLİKLER
İşletim Sistemi
• Windows Mobile 6.5.3 Pro
Şebeke
• GSM – HSDPA
Ekran
• 3.5 inç 480×800 piksel
• 65K renk dirençsel dokunmatik LCD
Hafıza
• 512 MB RAM – 512 MB ROM
• microSd kart (32 gB maksimum)
Kamera
• 5 megapiksel, otofokus, video kaydı
Multimedya Desteği
• MP3, AAc, WMA, WMV, H.263, H.264
Bekleme / Konuşma Süresi
• 600 / 8 saat
Navigasyon
• A-GPS ve Garmin navigasyon servisleri
Bağlantılar
• USB 2.0, Bluetooth 2.0, Wi-Fi