reklamı kapat

POPÜLER

Geleceğin anahtarı: inovasyon

 - Güncelleme: 14 Kasım 2008 12:48


Mustafa ÇAĞAN
Microsoft Türkiye
Genel Müdür Yardımcısı

LOG Temmuz 2008

Bilgisayarlar bugün milyonlarca insanın yaşamını kolaylaştırıyor, verimini artırıyor. Bilişim sektörüne yapılan yatırımlar, toplum için değer ve ciddi oranlarda verimlilik artışı yaratıyor. Bilişim teknolojilerinin gündelik yaşamımızdaki ağırlıkları giderek artıyor. Gelecekte bu ağırlığın daha da artacağına kuşku yok. Bu sürecin insanlığa yarar sağlayacak şekilde devamı büyük ölçüde inovasyon kültürünün sektörümüzdeki varlığını güçlendirerek sürdürmesine bağlı. Bu alanda sektöre öncülük eden lider bir kuruluş olarak sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bilişimde inovatif çözümler geliştirmeye, Ar-Ge için ciddi kaynaklar ayırmaya devam edeceğiz. Microsoft bugün tüm dünyada ve Türkiye’de kullanıcıların potansiyellerini gerçekleştirmeleri için çalışıyor. Kuruluşumuzdan bu yana bilgisayarların daha etkin, daha kolay ve daha verimli kullanılmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Yarattığımız yazılımlar, İnternet’in çevrimiçi kaynak ve olanaklarıyla birleşerek kullanımı kolay, etkin ve kullanıcısına son derece zengin bir deneyim yaşatan çözümler sunuyor. 21. yüzyılda insanın bilgisayarla ilişkisi artık yepyeni bir boyut kazanıyor. Bilişimde olanakların giderek arttığı, bir zamanlar vazgeçilmez oldukları düşünülen klavye ve fare gibi araçları bile bir aşamada gereksiz kılacak baş döndürücü bir teknolojik gelişme çağında yaşıyoruz.

MICROSOFT’TAN HEYECAN VERİCİ YENİLİKÇİ ÜRÜNLER
Microsoft gerek oyunlarda, gerekse de kurumsal ve bireysel çözümlerde bu yeni çağın ürünlerini, hizmetlerini kullanıcılarına sunuyor. Çok yakın bir gelecekte kullanıcılarımızın hizmetine sunacağımız ve hızla yaşamımızın ayrılmaz birer parçası olmaya aday bazı ürünlerimizden örnekler vermek isterim. Yenilikçi oyun konsolumuz XBox’ı 2008 bitmeden Türkiye’de de kamuoyumuzun beğenisine sunacağız. Konsolun çevrimiçi oyun ve eğlence ağı ile insanlar çok uzak yerlerdeki arkadaşlarıyla oyun oynayabiliyor. XBox aynı zamanda metin, ses ve resim mesajlaşmasının yanında video chat ve hızlı mesajlaşmayı da kapsayan, her biri video oyun deneyimi ile kesintisiz birleştirilmiş çok geniş bir iletişim ağı sağlıyor.Yakın gelecekte yaşantımıza girecek olan bir başka inovatif çözüm de Microsoft Surface. Bu ürün, insan-bilgisayar etkileşimini radikal bir şekilde dönüştürüyor. Bu çözüm ile klavye ve fare gibi araçlar yerine yüzeylere doğrudan dokunarak işlem yapmak mümkün olacak.  Microsoft Surface, çoklu-dokunma altyapısı, çoklu-kullanıcı desteği ve cisimleri tanıma özellikleri sayesinde çok farklı bir teknoloji deneyiminin de kapısını açacak. 2010 yılında kullanıcılara sunulması planlanan Microsoft Windows 7 işletim sistemi verimlilikte, güvenli, kolay ve etkin kullanımda bir çığır açacak. Windows 7, uygulamaları kullanıcılara  bir servis olarak dağıtan, bilgisayar yönetimini esnekleştiren, yazılım envanter yönetimi yapmayı ve bilgisayarlarda bir sorun olduğunda bilgileri kurtarmayı kolaylaştıran Microsoft Desktop Optimization Pack’in en gelişmiş sürümüyle entegre olarak sunulacak. Microsoft’un yeni ara yüzü ‘Multitouch’ da Windows 7 ile birlikte sunulacak ve bilgisayar kullanımını baştan aşağıya değiştirecek. Multitouch’ın en önemli özelliği kullanıcının bilgisayarını tamamen ekran üzerinden dokunmatik olarak kontrol etmesini sağlaması. ‘Surface’ teknolojisinden yararlanan Multitouch ile, örneğin resimler el hareketleriyle değiştirilebilecek, büyütülüp küçültülebilecek. Ekranda çıkan piyano klavyesi bile dokunmatik olarak çalınabilecek.

İNOVATİF BİLİŞİM ÇÖZÜMLERİ
Bütün bu ürünlerin ve onları ortaya çıkartan çalışmaların ortak bir paydası bulunuyor: yenilikçilik. İnovasyon bütün sektörlerin olduğu gibi, bilişimin de geleceğini belirleyen anahtar konumunda bulunuyor. Microsoft olarak biz de inovasyona odaklanıyor ve hem kullanıcılarımız, hem de sektörümüz için değer yaratıyoruz. Türkiye’de de inovasyonu bilişim sektörünü küresel rekabet gücüne kavuşturacak, verimliliği artıracak, ülkemizin bilgi çağını yakalamasını sağlayacak en önemli araç olarak görüyoruz.Bu yaklaşımımızın bir sonucu Ankara’da bir Microsoft İnovasyon Merkezi kurma kararı almamız oldu. Birkaç ay içinde faaliyete geçecek bu merkezde iş ortaklarımıza hem kendi, hem de kamu kuruluşlarının ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmeleri yönünde destek vereceğiz. Onlara finansman, ileri teknoloji, uzmanlar ve danışmanlık sağlayarak, teknoloji geliştirmeye uygun bir ortam sunacağız. Microsoft İnovasyon Merkezi’nin dünyadaki benzerlerinden önemli bir farkı ilk kez Oyun Yazılımı Geliştirme Ön Kuluçka Merkezi oluşturulması olacak. Oyun Yazılım Geliştirme konusunda yetenekli ve yaratıcı gençlere burada 1 yıllığına donanım, yazılım ve teknik destek sağlanacak. Bunun yanı sıra profesyonel yazılım geliştiricilerin çözümlerini üzerinde test edebilecekleri, kavram ispatı çalışmaları yapabilecekleri bir donanım platformu ve bununla ilintili teknik destek ve danışmanlık sunulacak. Bu yatırımımızla ülkemizde inovasyon kültürünün yerleşmesine, Ar-Ge çalışmalarının ivme kazanmasına ve yenilikçi çözümlerin yaygınlaşmasına ciddi katkılarda bulunacağımıza inanıyoruz. Bilişim sektörü geçtiğimiz çeyrek asırda dünyayı ve yaşantımızı kökten değiştirdi. Önümüzdeki yıllarda muhtemelen çok daha büyük değişimlere sahne olacak, heyecan verici bir dönemi hep birlikte yaşayacağız. Microsoft olarak biz bu değişimin öncülüğünü yapmaya ve hem bireylerin hayatını hem de kurumların verimliliğini arttırmaya devam edeceğiz.