Günümüzde sadece daha net görebilmek amacıyla kullanılan ve reçeteyle alınabilen lensler gelecekte bizlere daha büyük kolaylıklar sağlayabilir gibi görünüyor. Oregon Eyalet Üniversitesi‘ndeki mühendisler lenslerin içine şeffaf sensörler yerleştirebilmek için çabalıyor. Bu çalışmalar başarılı olursa lensler sadece görme problemlerini ortadan kaldırmakla kalmayacak. Kanser gibi ciddi hastalıkların erken teşhis için kullanılabilecek.
Söz konusu lens almak olduğunda aklımıza klasik alternatifler geliyor. Numaralı lensler görme kolaylığı sağlarken, renkli lensler dış görüntümüzü istediğimiz gibi değiştirmemize olanak sağlıyor. Ancak Oregon Eyalet Üniversitesi’nde çalışan mühendisler lenslerin potansiyelinin çok daha büyük olduğunu düşünüyor. Eğer sensörler konusunda istenen gelişmeler kaydedilebilirse tamamen şeffaf sensörler üretilebilecek. Lenslerin içine yerleştirilecek bu sensörler kan şekeri seviyesini gözlemlemeyi veya uyuşturucu kullanımını tespit etmeyi mümkün kılacak. Ayrıca kanseri erken aşamalarda fark etmemizi sağlayacak. Kısacası bilim kurgu dizi ve filmlerinde gördüğümüz o şahane lensler gerçek hayata taşınabilecek.
Projenin başında yer alan kimya mühendisi Greg Herman ekibinin glukoz algılaması üzerinde çalışmalar yürüttüğünü, başarılı olmaları durumunda glukoz testi için kullanılan çubuklara gerek kalmayacağını dile getirdi. İkinci grup ise şeffaf transistör üzerinde çalışma yürütüyor. Bu transistörün sensöre dönüştürülmesi için çaba harcanacağı, bu sayede tamamen şeffaf bir sensör elde edebileceklerini söylüyor. Ardından devreye biosensörler girecek.
Tüm bu çalışmaların başarılı olması durumunda günlük hayatta kullanılması planlanan bu lens şeker hastalarının kendi kendilerini takip edebilmesine, uyuşturucu kullananların hemen tespitine ve kanser gibi birçok hastalığın önceden teşhis edilmesine yardımcı olacak.