Geçen ay görüntülenen “kara deliğin ilk fotoğrafı” gündeme bomba gibi düşmüştü. Şimdi yeni bir araç ile daha yüksek kaliteli kara delik görüntüleri yakalanabilir.
Nisan ayının en önemle gelişmelerinden birisi şüphesiz ilk kara delik fotoğrafının basın toplantısıyla beraber yayınlanmasıydı. Dünya ilk kez böyle bir görsel ile karşılaştı ve bilim insanları bu görseli çekmek için yıllarca uğraştı. Daha doğrusu birleştirmek için. Ancak bu denli zor olmak zorunda değil. Astronomlar, uzayda kara deliklerin daha net ve ayrıntılı görüntülerini alabilen “Event Horizon Imager (EHI)” adlı yeni bir sistem öneriyor.
Görüntünün nasıl olacağına dair bir simülasyon da yapıldı
İlk kara delik fotoğrafının yayınlanmasının ardından, bilim insanları Albert Einstein’ın görelilik teorisini test etmek ve daha net kara delik fotoğraflarının çekilmesi için yeni çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların başarılı olması için Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Radboud Üniversitesi’nden gökbilimciler, uzaya, daha net veriler gönderen, radyo teleskobu konseptini öneriyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Radboud Üniversitesi’nin yayınladığı basın açıklamasında, astronomi ve astrofizik alanındaki planlarını açıklayan ekip, gezegenimizin etrafındaki kara deliklerin tespit edileceği dairesel bir yörüngeye iki veya üç uydu yerleştirmeyi içeren bir fikir önerdi. Çalışmanın “Yay Ufuk Görüntüleyicisi (EHI)” olarak adlandırılan konsept üzerinde gelişeceği tahmin ediliyor. Kara deliğin bu önerilen uydular ile çekilseydi nasıl görüneceğine dair bir simülasyon da yapıldı.
Dünya üzerindeki sabit radyo uydularını kullanmanın birçok avantajı var. Uzayda daha yüksek radyo frekanslarıyla gözlemler yapabilirsiniz, çünkü bu frekanslar atmosferden dünyaya absorve edilir. Freek Roelofs konuya dair:” Teleskoplar arasındaki mesafe uzayda da artıyor. Bu sayede büyük bir adım atılabilir. Event Horizon Imager ile beş kat daha yüksek bir çözünürlükte fotoğraf çekebilirdik. ”diyor.
Daha net kara delik görüntüleri, bilim insanların çalışmalarında çok daha doğru ve kesin sonuçlara ulaşmaları açısından daha önemli bir ayrıntı olur. Yeni önerilen potansiyel kavram ümit verici görünse de, gözden kaçırılmaması gereken bazı teknolojik zorluklar var. Radboud Radyo Laboratuvarı araştırmacısı ve ESA / ESTEC’de çalışan Volodymyr Kudriashov:“Önerilen bu konseptle, uyduların konumunu ve hızını çok iyi bilmeniz gerekir. Ancak projenin gerçekten uygulanabilir olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Hibrit sisteme dayanıyor
Potansiyel uydunun dayandığı fikir başlangıçta EHT teleskoplarından bağımsız olarak çalışacak olmasıdır. Ancak yörüngeli teleskopların dünyadakilerle birleştiği bir hibrit sisteme de dikkat çekiliyor. Konuya dair bir araştırmacı: “Bunun gibi bir melez kullanmak, bir kara deliğin hareketli görüntülerini yaratma imkanı sağlayabilir ve daha da fazla ve daha zayıf görüntüleri de gözlemleyebilirsiniz.”