reklamı kapat

POPÜLER

Geliştirilen polimer jel daha esnek, daha küçük piller vadediyor

Piyasadaki dizüstü bilgisayarların, tabletlerin, kamera ve fotoğraf makinelerinin, MP3 çalarların birçoğunda lityum iyon piller kullanılıyor. Ancak bu piller kısa devre yapabiliyor. Darbelere pek dayanıklı değiller ve sınırlı şekillerde üretilebiliyorlar. Yani pek kullanışlı oldukları söylenemez. Leeds Üniversites’inden Profesör Ian Ward’un buluşu olan polimer jel ise lityum pillerdeki tüm bu sorunlara çare oluyor.

Sıradan lityum iyon piller, içinde geçirgen polimer film ve likit kimyasalların olduğu hücrelerden oluşuyor. Bu, lityum iyonlarının elektrotlar arasında dolaşarak şarj olmalarını sağlıyor ve aynı zamanda elektrotların kısa devre yapmasına engel olmaya yarayan bir bariyer işlevi görüyor. Ward’un açıklamasına göre geliştirilen yeni materyal, şarj edilebilir lityum iyon pillerdeki sıvı elektrotların yerini alabilir. İnce bir film katmanı halinde üretilebilen bu jel, anot ve katot arasına konumlandırıldığında iki elektrot arasındaki bağlantıyı kontrol edebiliyor. Nanometre inceliğinde olabilmesi ise en büyük artısı.

Bu pil teknolojisinin patenti Polystor Energy adlı bir Amerikan şirketinde. Şirket, halihazırda ticari kullanım öncesi testleri yürütüyor.

İLGİLİ HABERLER