Kriz modundan çıktık ve geri döndük diyen teknoloji devi Huawei, Türkiye’ye Ankara merkezli olarak yeni bir ARGE merkezi daha açtı.
Huawei, çok büyük bir teknoloji şirketi olduğundan ABD ambargosu altında geriye düşmesine rağmen batmadı ve yoluna güçlü olarak devam ediyor. Akıllı telefon tarafında özellikle işlemci ve Android ambargosu nedeniyle zor zamanlar geçiren firma, diğer alanlarda ise inanılmaz büyük bir artış elde etti. 2022 içerisinde sadece elindeki patentleri lisanslayarak devasa gelirler elde eden şirket, kısa süre dördüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı ve maddi olarak geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğini yüzde 7,2 büyüme ile geride bıraktı.
Bu konuda şirketten yapılan açıklamada, “2022’de kendimizi kriz modundan başarıyla çıkardık. ABD kısıtlamaları artık yeni normalimiz ve her zamanki gibi işimize geri döndük. Küresel ekonomik durumlar belirsizliklerle dolu olabilir ancak dijitalleşme ve dekarbonizasyonu ileriye giden yol ve gelecekteki büyük fırsatların yattığı yer olarak görüyoruz.” denildi.
Bu arada firmanın Türkiye odaklı gelişmesi de çok önemliydi. Yukarıda bahsettiğimiz Ankara merkezli yeni ARGE merkezi hakkında şunlar aktarıldı: “Kısa süre önce Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onay ve lisanslama süreçleri tamamlanan yeni Ar-Ge Merkezi, ilk etapta 50 mühendis ve araştırmacı ile yola çıktı. Huawei yöneticileri, 2023 yılında bu sayının 150’ye çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Huawei Türkiye’nin Ankara’daki Ar-Ge Merkezi ağırlıklı olarak, yapay zekâ projeleri ve yeni nesil kablosuz iletişim sistemlerine odaklanacak.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Huawei Türkiye Ar-Ge Merkezi Direktörü Hüseyin Hai sunumu esnasında şu ifadelere yer verdi: “12 yılı aşkın süredir devam eden yatırımlarımızın ardından, bugün Türkiye’de ikinci Ar-Ge merkezimizi açmanın gururunu yaşıyoruz. Ar-Ge merkezimiz kuruluşundan bu yana, Türkiye bilişim ekosistemine 6.000’den fazla yeni yetenek kazandırdı.
2023 hedeflerini de göz önünde bulundurarak, bu yıl Ar-Ge yapılanmamıza; bulut bilişim ekibi, Dijital Güç İş Grubu’nu destekleyen yeşil enerji ekibi, SaaS (Yazılım Hizmetleri) ve PaaS (Platform Hizmetleri) ekiplerini dahil ettik. Önümüzdeki yıl, ülkemizin yerel bilişim ekosistemine daha fazla hizmet vermek amacıyla, İzmir’de de bir Ar-Ge Merkezi açmayı hedefliyoruz.”