Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri’nin insansız uzay uçağı X-37B, büyük bir yörünge rekoru ile geriye döndü.
Uzay uçağı X-37B, hakkında en az bilginin bulunduğu ve uzun süredir ciddi şekilde test edilen hava araçları arasında yer alıyor. Yörüngeye ilk çıkışında 224 gün, ikinci çıkışında 468 gün, üçüncü çıkışında 674 gün, dördüncü çıkışında ise tam 717 gün kalan hava aracı, en son gündemimize geldiğinde bu rakamı 780 güne kadar çıkarmıştı. Şimdi ise X-37B ile yeni rekor kırılarak geriye dönüldü. Amerika Birleşik Devletleri Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen hava aracı, yörüngede tam 908 gün kaldıktan sonra 12 Kasım tarihinde Florida’da yer alan Kennedy Space Center’a iniş yaptı.
The Orbital Test Vehicle-6 (OTV-6) adı verilen görev spesifik olarak 17 Mart 2020 tarihinde başlamıştı. X-37B ile şimdiye kadar birden fazla ufak uydu yörüngeye taşındı, bunun OTV-6 görevinde de değişmediği aktarıldı. Yapılan açıklamaya göre görevde US Air Force Academy tarafından 2021 yılında geliştirilen FalconSat-8 uydusu belirlenen yörüngeye taşındı.
Bu kadar uzun süre havada kalmasının arkasında insansız olması ve güneş panelleri taşıması olan aracın, esas amacı halen tam olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklar bu gelişmiş hava aracının yüksek teknoloji kameralar, elektronik sensörler ve radarlar gibi deneysel yükleri alçak dünya yörüngesine çıkarmak için kullanılacağını aktarıyor. Şimdilik halen bir saldırı amacının olduğu duyulmayan ya da silah sistemi taşıdığı görülmeyen hava aracın, “casusluk” üzerine odaklanılmış bir seçenek olabileceği iddia ediliyor.
Arkasında havacılık devi Boeing’in olduğu X-37B‘nin çalışmaları aktif olarak devam ediyor ve bu hava aracının hava üstünlüğü konusunda rakipsiz olduğu belirtiliyor. Yeniden kullanılabilir yapıda olan X-37B için The Orbital Test Vehicle-6 (OTV-6) görevinden sonra bir The Orbital Test Vehicle-6 (OTV-7) görevinin olup olmayacağı ise henüz bilinmiyor.