reklamı kapat

POPÜLER

Screenshot

Google, Android 16 ile yeni bir bildirim altyapısı sunabilir

 - Güncelleme: 27 Ekim 2024 15:43

İnternet devi Google, 2025 yılında kullanıma sunacağı Android 16 işletim sistemiyle beraber yeni bir bildirim altyapısı sunabilir.

Mishaal Rahman tarafından bulunduğu kadarıyla Android 16 işletim sisteminde “Rich Ongoing Notifications” adı verilen bir API sunulabilir. Android 15 QPR1 Beta 3 üzerinden ilk bilgileri elde edilen bu API, üçüncü parti uygulama geliştiricilerin kişilere gerçek zamanlı bilgiler vermesini kolaylaştıracak. Bu altyapıda ekranın en üst kısmında bir bölüm açılacak ve bu bölüm üzerinden zamana bağlı bildirimler görülebilecek. Örneğin Uber uygulaması, yolculuk için talep edilen aracın gelmesine ne kadar süre kaldığını bu bölümden canlı olarak gösterebilecek. Bir hava yolu uygulaması uçağınızın ne zaman kalkacağını, siz telefonu kullanırken yukarıdaki bölümünden gerçek zamanlı olarak karşınızda tutabilecek. Bu gerçekten faydalı altyapı önümüzdeki dönemde daha detaylı hale getirilecek. Bundan önce bir güvenlik adımı gündeme gelmişti. Google yakında ihtiyacı olmadığı halde tam galeri erişimi isteyen birçok Android uygulamasına engel olacak. Geçtiğimiz hafta aktarıldığı kadarıyla Google, fotoğraf ve videolara yani galeriye tam erişim talep eden Android uygulamalarının geliştiricileriyle iletişime geçmeye başladı.

Şirket, geliştiricilerden neden uygulamalarında tam galeri erişimine ihtiyaç duyduklarını açıklamalarını istiyor. Tam galeri erişimi için haklı bir gerekçe sunamayan geliştiricilerin uygulamalarını “Photo Picker” altyapısına geçirmeleri isteniyor ve bunun için ay sonuna kadar süre veriliyor. Photo Picker sisteminde uygulamalar sadece kullanıcı tarafından seçilen fotoğraf ve videoları görebiliyor. Gizliliği artırmak adına güzel olan bu sisteme uymayan uygulamaların banlanabileceği aktarılıyor.

Android 16 haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Samsung imzalı ilginç projektör Freestyle