Google, arama sonuçlarına “notlar” özelliği getirmekten vazgeçti

16 Temmuz 2024 21:01

İnternet devi Google, arama sonuçlarını notlarla daha sosyal hale getirmek adına uzun zamandır testler gerçekleştiriyordu.

Google, 2023’ün kasım ayında “Notlar” altyapısını belirli kişilerde test etmeye başlamıştı. Bu altyapı sayesinde arama sonuçlarına okuyucu yorumlarının dahil edilmesi hedeflenmişti. Özelliğin merkezinde, Google Arama sonuçlarındaki bazı web sayfalarında çıkacak hikaye benzeri formatta herkese açık yorumlar ya da şirketin tercih ettiği haliyle “notlar” yer alıyordu. İlk aşamada sadece Google mobil uygulaması üzerinde çalışan altyapıda, yukarıdaki video içerisinde görebileceğiniz şık bir arayüz kullanılmıştı. Bu sistemde kişiler arama sonuçlarında çıkan örneğin bir yemek tarifinin kalitesi hakkında notlar paylaşabilecek, bu notları bahsi geçen tarif sonuçlarda karşısına çıkan diğer kişiler görebilecek ve bu kişiler gördükleri notları hoşlarına giderse beğenebilecekti. Kişiler notlara bahsi geçen tarifi uygulayarak pişirdikleri yemeğin fotoğrafını da koyabilecekti. Ancak Notlar özelliği başarılı olmadı. Aylar süren testlerden sonra bugün bir açıklama yapılarak özelliğin iptal edildiği aktarıldı. Bu denemelerden ve özellikten istediği sonucu alamayan ancak önemli şeyler öğrendiğini Google, artık odağını yapay zeka temelli arama altyapısına veriyor ancak orada da işler pek iyi gitmiyor.

İnternet devi, üretken yapay zekayı direkt olarak arama sonuçlarına getirmek istiyor ve bunun için uzun süredir “Search Generative Experience (SGE)” adı altında testler yapıyordu. Bu testlerin arkasında arama terimlerine şimdi olduğu gibi site bazı sonuçlar vermek yerine, üretken yapay zeka üzerinden etkili cevaplara üretmek yer alıyor.

Bu altyapı, kişilere aradıkları konular hakkında ayrıntılı cevaplar üretiyor ve burada internet sitelerinde yayınlananlar yanında, özel olarak eğitilen büyük dil modelinden yardım alınıyor. İnternet sitelerinden aldığı bilgilere kaynak ekleyen sistem, kişilere olası devam sorularını dahi kendisi üretiyor.

Peki bu sistem tam olarak nasıl bir performans veriyor? Sistemin ürettiği cevaplar her zaman iyi değil ve bazen gerçekten “inanılmaz kötü” sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Örneğin sistem geçtiğimiz haftalarda yapılan Peynir pizzaya yapışmıyor” aramasına cevap olarak tam 11 yıllık bir saçma sapan Reddit paylaşımından aldığı, “Onun için kimyasal yapıştırıcı kullan” önerisini vermişti.

X’e düştüğünde büyük yankı uyandıran bu durum, sistemin tek hatalı cevabı değildi; bir kullanıcıya günde bir adet taş yemesinin sorun olmayacağı söylendi. Aynı zamanda burada görebileceğiniz yanlış cevaplarla da ses getiren sistem, bu kötü içeriklerden manuel olarak tek tek temizleniyor.  Sosyal medyaya düşen paylaşımları takip eden ve üretilen saçma sapan cevapları hemen ortadan kaldıran Google, altyapıyı halen tam olarak güvenilir hale getirememiş durumda. Çünkü sistemin halen pizza içinde yapıştırıcı kullanılmasını önerdiği ortaya çıktı. Diğer üretken yapay zeka sistemleri bunun yapılmaması gerektiği söylerken, Google halen doğruyu öğrenememiş durumda.

Google bu konuda daha önce yaptığı açıklama kapsamında hatalarını kabul etmiş ve sistemi daha iyi hale getireceğinin sözünü vermişti. Ortaya çıkan birçok ekran görüntüsünün sahte olduğunu belirten Google, sonuçları iyileştirmek için çeşitli önlemler devreye aldığını söylüyor. Bunlar arasında “saçma sapan” sorgular için daha iyi tespit mekanizmaları, sonuçlara mizah içeriğinin dahil edilmesinin sınırlandırılması ve yanıltıcı yanıtlarda kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin kullanımının kısıtlanması yer alıyor. Daha yüksek doğruluk ve güvenilirlik sağlamak amacıyla sağlık gibi kritik konular için gelişmiş koruma sistemleri getiren şirket, sistemi tüm olumsuz geri dönüşlere rağmen kapatmayacak ve geliştirmeye devam edecek.

Google ve Notlar adımı yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X

Paylaş