Google, arama ve Lens odaklı önemli yenilikler duyurdu

03 Ekim 2024 20:07

İnternet devi Google, bugün arama ve Lens odaklı önemli yenilikler duyurdu. Bu duyuruların merkezinde yapay zeka yer alıyor.

Google tarafından geçtiğimiz saatlerde ilk olarak “Lens” için bir duyuru yapıldı. Artık fotoğraf yanında video ile arama da yapabilen Lens altyapısı, yüklenen içerikle alakalı sesli olarak sorulan sorulara da cevap vermeye başladı. Bu sistem bugün Android ve iOS’ta Search Labs üzerinden kullanıma sunuldu. Lens gelişmesine ek olarak bugün yapay zeka destekli arama sonuçlarına reklamları getirdiğini duyuran şirket, belirli aramaları yapay zekadan yardım alarak organize etmeye/düzenlemeye de başladı. Bu özellik ilk aşamada ABD’deki kullanıcılar için mobil sürümde açıldı ve sadece tarifler ile yemek fikirleriyle ilgili aramalara getirildi. Circle to Search arama altyapısının 150 milyondan fazla Android cihaza ulaştığını aktaran Google, bu sistemin Shazam benzeri müzik bulma özelliği kazandığını da duyurdu. Google’ın bugün akılı yürütme yeteneğine sahip olan, yani OpenAI’ın “o1-preview” modeline rakip bir yapay zeka sistemi üzerinde çalıştığı da gündeme geldi.

Google bugün başka bir gelişmeyle de gündeme geldi. Gemini’ın sesli altyapısı Gemini Live, geçtiğimiz saatlerde yapılan resmi açıklamaya göre yakında 40 farklı dile destek verecek. Google, en son Pixel etkinliği kapsamında detaylarına burada yer verdiğimiz yeni donanım ürünlerinin yanı sıra, yeni yazılım/yapay zeka teknolojilerini de görücüye çıkardı. Bunlar arasında en çok dikkat çekenlerden birisi ise Gemini Live oldu.

Gemini ile doğal bir şekilde sesli iletişim kurulmasına imkan tanıyan sistem, ilk aşamada sadece Gemini Advanced kullanıcılarına açılmıştı. Geçtiğimiz aylarda bu durum değişti ve sistem Android tarafında Gemini’ı ücretsiz olarak kullananlara da açılmaya başlandı. Aşağıdaki videoda duyabileceğiniz farklı insan seslerine sahip olan Live, “araya girilmesine” izin veriyor yani asistanın cümleleri/cevapları kesilerek iletişim kurulabiliyor.

Eğer istenirse telefon kilitliyken dahi arka planda çalışabileceği söylenen sistem, şimdiye kadar sadece İngilizce dil desteğine sahipti ve Android uygulamasında kullanılabiliyordu. Herkese açık genel çıkışı geçtiğimiz hafta itibarıyla tamamladıkları duyuran Google, sisteme bugün Android tarafında Fransızca, Almanca, Portekizce, Hintçe ve İspanyolca dil seçeneklerini ekledi. Altyapının önümüzdeki haftalarda ise 40’dan fazla dile destek vermeye başlayacağı duyuruldu. Büyük ihtimalle bu diller arasında Türkçe de yer alacak, ancak bu konuda henüz bir doğrulama yapılmış değil.

Google yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş