İnternet devi Google, Chrome merkezli “gizli pencere üzerinde takip gerçekleştiriyor” davasında anlaşma yolunu seçti.
Güncelleme: Aktarıldığı kadarıyla Google 5 milyar dolarlık bir anlaşmayı kabul etmiş durumda.
Google Chrome içerisinde diğer tarayıcılarda da olduğu gibi bir “gizli pencere (Incognito)” altyapısı yer alıyor. Gizli pencere açılarak girilen siteler için tarayıcı, göz atma geçmişinizi, çerezleri, site verilerini veya formlara girilen bilgileri kaydetmiyor. Firma bunları tam olarak şöyle açıklıyor: “Gizli modda, tarama geçmişinizin, çerezlerinizin, site verilerinizin veya formlara girdiğiniz bilgilerin hiçbiri cihazınıza kaydedilmez. Bu, etkinliğinizin Chrome tarayıcı geçmişinizde görünmeyeceği, yani cihazınızın diğer kullanıcılarının etkinliğinizi göremeyeceği anlamına gelir. Web siteleri sizi yeni bir kullanıcı olarak görür ve oturum açmadığınız sürece kim olduğunuzu bilemez.” Ancak gizli pencerenin açılması kişilere tamamen gizlilik getirmiyor. Google bu konuda son dönemde açık olarak, “Etkinliğiniz ziyaret ettiğiniz web sitelerinden, işvereninizden veya okulunuzdan ya da internet servis sağlayıcınızdan gizlenmez” açıklamasında bulunuyor. Uzun zamandır firmanın gizli pencere kullanımı gerçekten tamamen gizli hale getirmesi isteniyor ve bunu Google çalışanları da dile getiriyor. Firmanın burada kişileri doğru yönlendirmesi talep ediliyor.
Geçtiğimiz yıllarda Google pazarlama şefi Lorraine Twohill’in şirketin CEO’su Sundar Pichai‘ye doğrudan bir e-posta göndererek, “Gizli Pencere / Incognito Modunun gerçekten gizli hale getirmesi” gerektiğini söylediği ortaya çıkmıştı. Twohill, hizmetin gerçekte gizli olmaması nedeniyle Google’ın “bulanık bir dil” kullanmak zorunda kaldığını ve bunun da tüketicilerin şirketin hizmetlerine olan güvenini zedeleyebileceğini savunmuştu.
Bu arada ortaya çıkan bazı belgeler, Google çalışanlarının 2018 yılında “Incognito” ismini ve “Spy Guy” simgesinin kullanımını eleştirdiğini de göstermişti. Incognito Modu için hazırlanan simge, Google çalışanları tarafından dahi bir casus olarak görülüyordu. Firma işte tam bu durumdan dolayı ABD merkezli bir davayla da karşı karşıya kalmıştı. Google’ın gizli pencere üzerinden yapılan takip için ciddi bir ceza ödemesi bekleniyordu.
Peki son aşamada ne oldu? Bugün çıkan bilgilere göre Google bu davada anlaşma yolunu seçti. Çıkan haberlerde, “Google ve davacılar, açılan gizli pencere odaklı davanın düşmesiyle sonuçlanacak şartlar üzerinde anlaşmaya vardılar” denildi. Anlaşma söylendiği kadarıyla ocak ayı sonuna kadar mahkemeye sunulacak ve mahkeme şubat ayı sonuna kadar bu konuda nihai kararını verecek. Şirket yüksek ihtimalle bu dava kapsamında ciddi bir ceza ödeyecek ve bazı kesin kurallar çizecek.