Google, Chrome ve Android’i satmak zorunda bırakılabilir

09 Ekim 2024 11:44

Dünyanın en büyük internet firmalarından Google, Chrome ve Android’i satmak zorunda bırakılabilir.

Eğer kaçırdıysanız Epic Games dün ABD’de Google’a karşı önemli bir zafer elde etti. ABD’li Yargıç James Donato dün uzun süredir devam eden Epic Games ve Google arasındaki davada nihai kararını açıkladı. Buna göre Google,  “Play Store” uygulama mağazasını üç yıl boyunca rekabete açmak zorunda kalacak. Şirket, alınan karar kapsamında rakip üçüncü parti uygulama mağazalarını Play Store’a ekleyecek ve geliştiriciler aksini istemediği sürece, rakip üçüncü parti uygulama mağazalarının Play Store uygulamalarının hepsine erişmesi için izni verecek. Süreç sadece bununla da sınırlı değil. Yeni dönemde Google artık Play Store’da dağıtılan uygulamalar için Play Billing’i zorunlu kılamayacak ve geliştiricilerin Play Store’da başka ödeme yöntemleri sunmasına izin verecek. Şirket buna ek olarak geliştiricilerin Play Store dışındaki indirme yollarına bağlantı vermesine ve Play Billing’den bağımsız olarak kendi fiyatlandırma yapılarını düzenlemelerine izin verecek. Google artık geliştiricilere uygulamalarını yalnızca Play Store’da yayınlamaları ve rakip bir platformda lansman yapmamaları için para teklif edemeyecek. Hepsine ek olarak şirket, akıllı telefon üreticilerine Play Store’u cihazlarına önceden yüklemeleri için teşvikler sunamayacak.

ABD özelinde tekelci olduğuna karar verilen Google’ın yasadışı davranışlarını düzeltmek ve arama motoru pazarındaki rekabeti yeniden tesis etmek için çözümler önermeye başlayan Adalet Bakanlığı avukatları, bu kapsamında Google’ı gerçek anlamda bölmeyi de düşünüyor. Bu konuda bir açıklama yapan internet devi, Adalet Bakanlığı kararıyla Chrome ile Android’i satmak zorunda bırakılabileceğini ve bunun ciddi olumsuzluklar doğurabileceğini şöyle aktarıyor:

“Chrome ve Android’e milyarlarca dolar yatırım yaptık. Chrome güvenli, hızlı ve ücretsiz bir tarayıcı ve açık kaynak kodu çok sayıda rakip tarayıcının temelini oluşturuyor. Android ise akıllı telefon pazarında geniş seçenekler sunan güvenli, yenilikçi ve ücretsiz bir açık kaynak işletim sistemi. Android, akıllı telefon maliyetlerini düşük tutmaya yardımcı oluyor.

Hem Chrome hem de Android insanların web’e erişmesine ve ürünlerimizi kullanmasına yardımcı olduğu için bunları (ve temel kodlarını) ücretsiz olarak sunuyoruz. Az sayıda şirketin bunları açık kaynak olarak tutma ya da onlara bizim yaptığımız düzeyde yatırım yapma imkanı var. Hata yapmayın: Onları bizden ayırmak iş modellerini değiştirecek, cihazların maliyetini artıracak ve Apple’ın iPhone’u ve App Store’u ile olan güçlü rekabetinde Android ve Google Play Store’u zayıflatacaktır.”

Google haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli

Paylaş