Google, çok büyük tepki çeken izinsiz veri toplama konusuyla gündemde

12 Kasım 2019 15:30

İnternet devi Google, sürpriz bir konuyla gündemde yer alıyor. Firma büyük tepki çeken izinsiz veri toplama konusuyla tartışmaların odağında.

Google, The Wall Street Journal’ın özel haberine göre milyonlarca Amerika Birleşik Devletleri vatandaşının sağlık bilgisini topluyormuş. Bunun Project Nightingale projesi altında yapıldığı açıklanırken, verilerin Ascension‘dan alındığı aktarılıyor. Bu verilerin Google’a gittiğinden doktorların ve hastaların haberleri olmadığı söylenirken, elde edilen sağlık detaylarının oldukça kapsamlı olduğu aktarılıyor. Bu hasta isimleri ve doğum tarihlerine kadar inen sağlık verilerinin 150’den fazla Google çalışanı tarafından görüntülenebildiği de gelen “ürkütücü” bilgiler arasında yer alıyor. Peki internet devi bu veriler ile tam olarak ne yapıyor? Açıklamaya göre bu veriler yeni yapay zeka sistemleri / yazılımları geliştirme, sağlık temelli internet sistemleri kurmak ve yapay zeka eğitmek için kullanılıyor.

Google bu konuda büyük tepki alıyor

Çünkü elde edilen veri setlerine çok geniş bir kitlenin erişim şansı bulunuyor. İsim ile bağlantılı sağlık verileri tahmin edebileceğiniz üzere birçok konuda ciddi bir risk oluşturuyor. Peki bu süreçte Google’ın yasa dışı bir adımı var mı? Söylendiği kadarıyla yok. Çünkü çok ilginç olarak HIPPA yasası çerçevesinde ABD’li sağlık kuruluşlarının hastaya söylemeden sağlık verilerini üçüncü parti şirketlere vermesine / satmasına izin veriliyor. Projenin henüz başında olduklarından geniş çaplı bir “duyuru” yapmadıklarını belirten Google, kurulan ortaklığın sağlık alanını buluta / dijital dünyaya taşımak adına çok önemli olduğunu aktarıyor. Firma sağlık verileri ile Google kişi detaylarının bir araya getirilmediğini aktarıyor ancak yine de süreç hiç ideal ya da uygun durmuyor.

İlginizi Çekebilir

Uçaklar için geliştirilen otonom güvenlik sistemi

Paylaş