Google, kapalı kapılar ardında satın aldığı şirketler üzerinden sağlık tarafına yönelik önemli araştırmalar yapıyor. Bu sefer konunun merkezinde meme kanseri var.
Google tarafından 2014 yılında satın alınan İngiltere merkezli yapay zeka şirketi DeepMind, gerçekten hayati bir sistem geliştirdi. Cancer Research UK Imperial Centre, Northwestern University ve Royal Surrey County Hospital ortaklığında geliştirilen yapay zeka sistemi, açıklandığı kadarıyla meme kanserini şu an uzman doktorlardan daha iyi belirleyebiliyor. Belirleme sürecinde yapılan mamogram taramalarını kullanan sistem, söylendiği kadarıyla geniş bir veri tabanı ile eğitilmiş. Bu yapay zekayı eğitmek için İngiltere’den 76 bin, ABD’den ise 15 bin kadının mamogram (Bir açıdan X-ray) taramaları kullanılmış. Kadınlarda çok sık görülen ve yanlış teşhis etme oranı çok yüksek olan meme kanseri, gelişen teknolojiler ile yüzde 100 önlenemeyecek ancak rahat şekilde erkenden belirlenebilecek ve kontrol altına alınabilecek gibi görünüyor. Bu da elbette çok sevindirici görünüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Google destekli meme kanseri tespit sistemi hemen kullanıma girmeyecek
Sistemin üzerindeki çalışmalar henüz devam ediyor. Yapay zeka merkezli bu tarz bir sistemin aktif olarak kullanıma girmesi çok uzun zaman alacaktır deniyor. Biliyorsunuz sağlık sektöründe bu tarz sistemler için uzun yıllar denemeler yapılması ve sonuçların incelenmesi gerekiyor. Ancak yapılan çalışma çok büyük önem arz ediyor. Her kadının meme kanseri konusunda düzenli olarak kontrole gitmesi gerektiğini bir kez daha belirtelim.