Google DeepMind şirketinin CEO’su Demis Hassabis katıldığı bir programda DeepSeek hakkında açıklamalarda bulundu.
Google DeepMind CEO’su Demis Hassabis, Fransa’da düzenlenen AI Action Summit etkinliğinde DeepSeek tarafından geliştirilen yapay zeka modelinin “etkileyici bir çalışma” olduğunu belirtti ve “Yapay zeka alanında şimdiye kadar Çin’den çıkan en iyi iş olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. DeepSeek’in son derece iyi bir mühendislik ortaya koyduğunu ve Çinli şirketin jeopolitik etki yaratmayı başardığını belirten Hassabis, buna karşın durumun biraz fazla abartıldığını, şirketin geliştirdiği modelde yapay zeka alanında bilinen teknikleri kullandığını, yani gerçekte yeni bir bilimsel gelişme ortaya koymadığını söyledi.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
DeepSeek’in “AI Asistan” isimli mobil uygulamasını en son güvenlik konusundaki açıklamalar gündeme taşıdı. Mobil güvenlik şirketi NowSecure, iPhone uygulamasında Apple’ın yerleşik App Transport Security (ATS) sisteminin kullanılmaması da dahil olmak üzere çok sayıda güvenlik açığı bulduğunu duyurdu.“DeepSeek’in iOS uygulaması, hassas verilerin şifrelenmemiş kanallar üzerinden gönderilmesini engelleyen App Transport Security (ATS) sistemini kullanmıyor” açıklamasını yapan NowSecure, uygulamada kullanılan şifreleme algoritmasının (3DES) iyi olmadığını ve uygulama tarafından toplanan verilerin casusluk amaçlı hedef belirlemede kullanılabileceğini de söyledi. Uygulamayı kullanmanın güvenli olmadığını belirten NowSecure, DeepSeek’in Android uygulamasının daha da riskli olduğunu söyledi.
DeepSeek, GPU konusunda bir ABD ambargosu altında olmalarına rağmen burada test edilebilen “R1” modelinin OpenAI’ın “01” modelinden daha iyi sonuç verdiğini belirtiyor. Şirkete göre R1, AIME, MATH-500 ve SWE-bench Verified kıyaslamalarında o1’i geride bırakıyor, birçok testte ise benzer performans ortaya koyuyor. 671 milyar parametreye sahip olan R1’in, 1,5 milyar parametre ile 70 milyar parametre arasında değişen özel versiyonları da bulunuyor. En küçük modelin bir dizüstü bilgisayarda çalıştırılabildiği, R1’in tam kapasiteli versiyonunun ise hem eğitim hem de tam kapasiteli kullanımda OpenAI’dan çok daha “ucuz” olduğu ifade ediliyor.