reklamı kapat

POPÜLER

Google Gemini

Google, Gemini Nano erişimini tüm Android uygulama geliştiricilerine açıyor

İnternet devi Google, Gemini Nano erişimini tüm Android uygulama geliştiricilerine açıyor. Bu adım birçok kapıyı açacak.

Google, Gemini’ı ilk aşamada üçe ayırmıştı. Hazırlanan sürümlerden Gemini Nano, Android telefonlarda yerleşik olarak internet bağlantısı olmadan çalışması için tasarlanmıştı. Gemini Pro, internet erişimi özelinde Nano’dan çok geniş kapsamlı bir modeldi. En üste ise büyük model Gemini Ultra konumlandırılmıştı. Bugün spesifik olarak “Nano” gündeme geldi çünkü şirket Gemini Nano erişiminin tüm Android uygulama geliştiricilerine açılacağını duyurdu. Geliştiriciler, Gemini Nano’yu daha önce kapalı bir önizleme sürümü bulunan AI Edge SDK üzerinden deneyebilecek. Nano’nun herkese açılması, önümüzdeki dönemde çok sayıda uygulamanın Nano’dan güç alan akıllı yapay zeka özellikleri kazanacağı anlamına geliyor. Yerleşik olarak cihazlarda çalıştığı için çok hızlı görev yapan ancak belirli donanım gereksinimleri bulunan Nano, Google tarafından sürekli olarak iyileştiriliyor.

Bundan önce ChatGPT rakibi üretken yapay zeka Gemini’ın yeni sesli altyapısı Gemini Live’ın Android tarafında herkese açılması ses getirmişti. Google, geçtiğimiz aylarda düzenlediği Pixel etkinliği kapsamında detaylarına burada yer verdiğimiz yeni donanım ürünlerinin yanı sıra, yeni yazılım/yapay zeka teknolojilerini de görücüye çıkarmıştı. Bunlar arasında en çok dikkat çekenlerden birisi ise Gemini Live olmuştu. Gemini ile doğal bir şekilde sesli iletişim kurulmasına imkan tanıyan sistem, ilk aşamada sadece Gemini Advanced kullanıcılarına açılmıştı.

Geçtiğimiz haftalarda bu durum değişti ve sistem Android tarafında Gemini’ı ücretsiz olarak kullananlara da açılmaya başlandı. Yukarıdaki videoda duyabileceğiniz farklı insan seslerine sahip olan Live, “araya girilmesine” izin veriyor yani asistanın cümleleri/cevapları kesilerek iletişim kurulabiliyor. Eğer istenirse telefon kilitliyken dahi arka planda çalışabileceği söylenen sistem, halen sadece İngilizce dil desteğine sahip ve Android uygulamasında kullanıma sunuluyor.

Gemini Nano yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu