Google’ı bir gün dünyayı ele geçirecek kötü niyetli bir dev olarak görme eğilimindeki komplo teorisyenlerine yine gün doğdu gibi görünüyor. Google Glass için Emotient’ın geliştirdiği uygulama, kamera üzerinden kişilerin mimiklerini okuyarak karşınızdakilerin ne düşündüğünü anlamanızı sağlıyor.
Kişilerin mimiklerini inceleyen yazılım, özel bir algoritma kullanarak ruh hali (iyi veya kötü) ve temel duyguların (neşe, şaşkınlık, korku, öfke, küçümseme ve iğrenme) yanı sıra daha ince ayrımlara sahip olan hüsran ve kafa karışıklığını gibi duyguları da saptıyor, hatta kişinin cinsiyetini dahi belirleyebiliyor.
Uygulama çalışırken kişinin fotoğrafı veya videosu çekilmeden, anonim şekilde saptama yapılıyor. Daha karşınızdakiler duygu taramasına girdiklerinin farkına bile varmadan gözlük görüntüsünde çıkan bir bildirim kişilerin duyguları hakkında bilgi veriyor.
Emotient’e göre, genel kullanıma açık olmayan beta programın esas geliştirilme amacı mağazalardaki çalışanların müşterilerin hislerini daha iyi anlayabilmesini sağlamak. Böylece satış görevlilerinin müşteri ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verebilmesi ve firmaların müşteri memnuniyetini daha iyi ölçebilmesi amaçlanıyor.
Uygulama iyimser kullanıcılara kişiler arası iletişimi geliştirecek bir teknoloji gibi görünse de, artık yüz ifademizin dahi ifşa edilmesine imkan sağlıyor. Kötü niyetli kullanıcıların elinde ciddi sonuçlara yol açma potansiyeli bulunan teknoloji, etik açıdan bir hayli tartışmalı. Üstelik mahremiyeti taciz ettiği düşüncesi nedeniyle zaten büyük tepki görmekte olan Google Glass’ın başına daha da büyük işler açabilir.