Google I/O 2024 etkinliğinde yapılan tüm büyük duyurular

14 Mayıs 2024 20:16

Google I/O 2024 etkinliğinde yapılan tüm büyük duyuruları bir araya getirdik. Yapay zekanın merkezde olduğu etkinlikte önemli yenilikler gösterildi.

Google I/O 2024 etkinliğinde internet devi Google’ın yakın gelecekte kullanıma sunacağı birbirinden ilginç yeni teknolojilerini görme şansı elde ettik. Sürpriz olmayacağı üzere neredeyse tamamen yapay zeka odaklı etkinlikte dikkat çekici çok sayıda gelecek gösterimi yapıldı. Gemini dil modelleri ile yapay zeka tarafında şimdiden çok güçlü olan ancak bugün OpenAI karşısında daha da sağlam bir şekilde duracağını gözler önüne seren şirket, ufak da olsa Android 15’e de değinilen geliştirici konferansında beklendiği gibi donanımı geri planda tuttu. Peki bugün Google’dan tam olarak neler geldi? Maddeler halinde Google I/O 2024’ün öne çıkanları şöyle:

-Etkinlik Google’ın üretken yapay zeka temelli müzik oluşturma aracı MusicFX DJ’i merkeze alan garip bir şov ile başladı. Bu şovu direkt olarak Marc Rebillet üstlendi.

-Üretken yapay zeka temelli “Search Generative Experiences” altyapısı artık “AI Overviews” olarak geçecek. Bu hafta ABD’de herkese açılacak sistem, daha sonra diğer ülkelere götürülecek. Tek seferde sorulan çok sayıda soruyu dahi algılayan ve sizin yerinize araştırarak cevaplar verebilen AI Overviews, bu altyapıda internet sitelerinin bilgilerini alarak onları geri plana itiyor, cevaplar direkt olarak Google arama sayfasında çıkıyor. Bu sistem çekilen fotoğraflar üzerinden görsel arama yapabiliyor, eğer video çekilirse videoyu karelerine bölerek yaşadığınız bir sorunun çözümü hakkında detaylı arama gerçekleştirebiliyor.

-Google Fotoğraflar içerisinde üretken yapay zeka temelli bir arama sistemi geliyor, “Ask Photos” isimli bu sistem sorulan soruları algılayarak fotoğraf bulabiliyor ya da isteğinize uygun olarak albümler oluşturabiliyor.

-Gemini 1.5 Pro artık küresel olarak tüm geliştiricilere açılıyor, aynı zamanda Workspace Labs özelinde de çıkış yapılıyor.

-Gemini dil modeli NotebookLM (İlk kez geçtiğimiz yıl duyurulmuştu) özelinde artık yazılı olarak verilen verilerden/bilgilerden, istediğiniz konuda konuşabilen özel bir sesli asistan oluşturabiliyor. Bu asistanla konuşarak iletişim kurulabiliyor, sistem oldukça doğal görünüyor.

-Google, “AI Agents” isimli yapay zeka yardımcılarıyla kişilerin hayatını kolaylaştıracak. AI Agents’lar birden fazla Google servisine erişim sağlayarak bilgi toplayabilecek.

-Yeni Gemini 1.5 Flash büyük dil modeli tanıtıldı. Daha hızlı ve verimli olduğu söylenen bu model, 1.5 Pro’dan daha az kapsama/kapasiteye sahip.

-Project Astra duyuruldu. Bir üretken yapay zeka temelli dijital asistan olan Astra, telefon kamerası üzerinden çevreyi görerek hemen her şeyi algılıyor ve ne oldukları hakkında açıklama yapabiliyor. Sorulan sorulara çok akıcı şekilde cevap verebilen sistem, telefon ekranı ya da bir tabloya çizilen işaretçileri dahi algılıyor ve ona göre cevaplar verebiliyor.

-Imagen 3 görsel yapay zeka modeli duyuruldu. Yazılanlardan görseller üreten sistem, yapılan çalışmalar sonrasında oldukça gerçekçi sonuçlar sunabiliyor.

-Music AI Sandbox üzerinden müzisyenlere yeni şarkılar/müzikler üretebilecekleri, mevcut müzikleri saniyeler içerisinde başka tarzlara dönüştürebilecekleri yeni yapay zeka araçları sunuluyor. Sanatçılar sadece yazarak yani isteklerini yazılı olarak belirterek müzikler oluşturabiliyor.

-OpenAI Sora rakibi “Veo” duyuruldu. 1080P çıktılar veren sistem, Sora gibi yazılanlardan videolar oluşturabiliyor. 1 dakika üstü videolar alınabilen sistem, Google’ın gösterdiği örneklere göre gerçekçi sonuçlar ortaya koyuyor.

-Bulut tarafına özel yüksek performanslı yeni TPU (Tensor Processing Units) Google Trilium ve ARM temelli buluta özel Axiom işlemci duyuruldu.

-Popüler e-posta servisi Gmail, Gemini’dan yardım alarak e-posta’ları özetleyebiliyor. Bu özetler üzerinden yapay zekaya sorular sorulabiliyor, otomatik olarak oluşturulan cevaplar alınabiliyor ve böylelikle ciddi zaman kazanılabiliyor. Gemini aynı zamanda kullanıcıların Gmail’ini daha düzenli hale getirebiliyor, örneğin gelen faturaları düzenleyebiliyor ya da rakamsal verileri bir araya getirerek, “Bu projedeki en büyük harcama nereye oldu?” gibi sorulara tablo hazırlayarak görse cevaplar verebiliyor:

-Gemini’ı merkeze alan bir sanal iş arkadaşı duyuruldu. Yapay zeka temelli iş arkadaşı, ortak projelerde yardımcı olması için tasarlanmış ve sorulan sorulara hızlıca cevap verebiliyor. Ortak grupların tüm verileri ile konuşmalarına erişim sağlayan ve topladıklarından özetleme yapabilen sistem, örneğin herkesin boş olduğu bir saate otomatik olarak yemek ayarlayabiliyor.

-Mobil odaklı Gemini Live sayesinde Gemini dil modeliyle doğal bir şekilde sesli iletişim kurulabilecek. Burada bir “Gems” altyapısı da sunulacak, burada isteğe bağlı özel sesli asistanlar oluşturulabilecek.

-Gemini, seyahat planlama konusunda da kişilere yardımcı olacak. Bu altyapı Gemini Advanced (Ücretli) içinde olacak ve seyahatleri birden fazla kategoride (Otel, yolculuk vb.) planlayabilecek.

-Artık Android’in temeline de Gemini konuluyor, yapay zeka temelli arama sistemleri Android 15’in standardı oluyor. İlk defa Samsung Galaxy S24 ailesiyle sunulan Circle to Search sistemi, Google I/O 2024 kapsamında aktarıldığı kadarıyla yakında matematik problemleri gibi daha kompleks aramalarda da kullanılabilecek.

-Android’in merkezindeki Gemini, YouTube videolarından aradığınız cevapları bularak çıkarabiliyor. Bu bazı durumlarda büyük zaman kazandıracak özellik aynı zamanda PDF dosyalarında da çalışıyor.

-Google’ın belirli Pixel telefonlarına yıl sonunda ses, metin ve görsel algılama özellikli, büyük oranda direkt olarak cihazda çalışacak Gemini Nano modeli gelecek.

-Bazı Android 15 cihazlarda Gemini Nano kullanıcıları dolandırıcılara karşı koruyacak, örneğin gelen telefon görüşmelerini analiz ederek “Arayan bu kişi büyük ihtimalle dolandırıcı dikkatli ol” diyebilecek.

-Gemini temelli “açık kaynak” büyük dil modeli Gemma da etkinlikte yer aldı. Spesifik olarak “PaliGemma” duyuruldu, bu modelin direkt olarak görsel odaklı olduğu söylendi. Aynı zamanda haziran ayında 27 milyar parametreli Gemma 2.0’ın geleceği de duyuruldu.

-Google yapay zeka tarafından üretilen görsel içeriklerde, SynthID temelli bir özel filigran kullanacak. Bu sayede içeriğin yapay zeka tarafından üretildiği kolaylıkla anlaşılabilecek.

-LearnLM duyuruldu. LearnLM bünyesinde Gemini’dan gelen ancak spesifik olarak eğitim/öğretim tarafına odaklanan dil modelleri barındıracak. Bu temelde YouTube’daki eğitim videolarına soru sorulabilecek bir bölüm eklenecek, kişiler burada videodaki konular hakkında sorular bulabilecek.

-Etkinlikte “AI (Yapay Zeka)” kelimesinin 120 kez geçtiği açıklandı.

-Etkinlik tam iki saatlik sunum sonrasında sona erdi.

Google I/O 2024 duyuruları yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli

Paylaş