İnternet devi Google, Apple’ın sadece kendi cihazlarında çalışan mesajlaşma servisi iMessage‘ın kapılarını açtırmaya çalışıyor.
Apple ekosisteminin en önemli unsurları arasında iMessage yer alıyor. Bu mesajlaşma altyapısı yerleşik mesaj uygulaması üzerinden işliyor ve kişiler kullandıkları cihazlara göre farklı renklerle sınıflandırılıyor. Tarafınıza gelen bir mesaj balonunun rengi mavi ise iPhone’dan, yeşil ise bir Android telefondan (Veri değil sadece SMS ile) gelmiş oluyor. İnternet devi Google uzun zamandır tam olarak bunu çok eleştiriyor. Şirket bu durumun özellikle gençler arasında bir “iPhone satın alma baskısı” yarattığını ve çoğu zaman Android kullanıcılarının dışlanmasına yol açtığını iddia ediyor. Özellikle grup sohbetlerde görülen bu durumun, adında yeşil renkli bir balon çıkan yani Android kullanan bir kişinin hor görülmesine kadar ulaştığı aktarılıyor ve bunun iMessage özelinde değiştirilmesi isteniyor. Apple’ın burada oluşan zorbalıktan faydalanmaması gerektiğini aktaran Google, Apple’ın Android kullanıcıları “ikinci sınıf vatandaş” olarak görmesinden vazgeçmesini de istiyor. Ancak Apple bundan vazgeçmiyor.
Bu konuda yeni bir adım atan Google, Avrupa merkezli büyük operatörler Vodafone, Deutsche Telekom, Telefónica ve Orange‘ı arkasına alarak Avrupa Komisyonu’na önemli bir talepte bulundu. Bu kapsamda Apple’ın iMessage servisinin kapılarını açması isteniyor, böylelikle de kişilerin WhatsApp ya da Google Messages uygulamalarıyla iMessage uygulaması arasında mesaj gönderip alabilmesi isteniyor. Apple’ın ekosistemi korumak adına karşı çıktığı bu durumun değişmesi uzun zaman isteniyor, bu sürecin 2024’ün şubat ayında netlik kazanması bekleniyor. Eğer Google’ın istediği karar Avrupa merkezli olarak çıkarsa Apple, RCS altyapısına geçmek zorunda kalacak ve bunu küresel olarak devreye alacaktır.
Avrupa Birliği, kısa süre önce devreye giren Digital Markets Act (DMA) mevzuatı ile Avrupa merkezli olarak teknoloji alanında antitröst yani tekelcilik karşıtı sağlam bir temel oluşturmak istiyor. DMA kapsamında Alphabet (Google), Amazon, Apple, ByteDance (TikTok’un geliştiricisi), Meta ve Microsoft‘tan oluşan altı büyük teknoloji şirketinin modern dönemin altı büyük gatekeeper’ı olduğu açıklanıyor, bu şirketlerin artık çatıları altındaki platformlar üzerinden dijital alanları tekelleştirmelerini engelleyen düzenlemelere uyması gerekiyor.
Aldığı karar ile Apple’ın iPhone’lara USB-C portu koymasını sağlayan Avrupa Birliği, şirketin artık kapıları da açmasını yani kapalı ekosistem yapısını bir seviyeye kadar sona erdirmesini de istiyor. Bu konuda bir açıklama yapan Thierry Breton, iPhone 15’lerin USB-C’ye geçişinin ardından Apple’ın artık App Store gibi platformları rakiplerine açması gerektiğini de söyledi. Breton bu konuda “İster elektronik cüzdan ister tarayıcılar ya da uygulama mağazaları olsun, iPhone kullanan tüketiciler diğer firmaların da rekabetçi hizmetlerinden da faydalanabilmelidir.” dedi.