Dünyanın en çok kullanılan tarayıcılarından Google Chrome için yeni bir haber geldi. “Chrome Temizleme Aracı” emekliye ayrıldı.
Sekiz yıldır Windows tarafında görevde olan “Chrome Temizleme Aracı“, yayınlanan 111. sürüm ile beraber emekliye ayrıldı. Çok fazla bilinmeyen bu araç, bilgisayardaki şüpheli veya istenmeyen yazılımları algılıyor ve kaldırıyordu. Bir virüs uygulaması gibi görünen ancak daha temel düzeyde görev yapan araç, ilk olarak 2015 yılında bağımsız bir uygulama olarak (Google Yazılım Kaldırma aracı adıyla) tanıtıldı, daha sonra ise yeniden adlandırılarak doğrudan Windows için Chrome’a entegre edildi. Bu araç Google tarafından şu şekilde tanımlanıyordu: “Chrome, bilgisayarınızda şüpheli veya istenmeyen programları bulmanıza yardımcı olabilir. Chrome istenmeyen program bulursa Kaldır’ı tıklayın. Chrome, yazılımı kaldırır, bazı ayarları varsayılan değerlere döndürür ve uzantıları kapatır.” Google, Chrome Temizleme Aracı’nın kullanıma alındıktan bu yana 80 milyondan fazla temizlik gerçekleştirdiğini, beklenmedik ayar değişikliklerinden etkilenen çok sayıda sistemi kurtardığını ve İstenmeyen Yazılım Politikası’nı ihlal eden uzantıları kaldırdığını aktardı. Artık bu araca ihtiyacın kalmadığını belirten Google, bu emeklilik kararıyla sanıyoruz kimseyi üzmedi. Çünkü çoğu kişi bu özelliğin varlığından dahi habersizdi.
Bundan önce tarayıcı spesifik olarak Mac tarafından bir gelişme ile gündeme gelmişti. Hatırlamak adına Mac için Google Chrome özelinde yapılan son güncelleme, enerji tasarrufu konusunda tarayıcıyı Apple imzalı Safari kadar güçlü hale getirdi. Google’ın açıklamasına göre M2 işlemcili 13 inç MacBook Pro ile artık Chrome üzerinde tam 18 saat boyunca YouTube videosu izlenebiliyor ya da 17 saat boyunca internette gezilebiliyor.
Bunların enerji tasarrufu modu aktif edildiği zaman 30 dakika daha artırılabildiği aktarılıyor ve bu detay Safari’yi sevmeyen MacBook kullanıcıları için çok güzel görünüyor. Pil ömrünü artırmak için Google, belirli teknik altyapıları daha az enerji tüketecek şekilde ayarlama, JavaScript zamanlayıcılarını CPU’yu daha az uyandıracak şekilde değiştirme, erişimi optimize etmek için veri yapılarını düzenleme ve gereksiz yeniden yüklemeleri ortadan kaldırma gibi bazı değişiklikler yaptıklarını belirtiyor.