Akıllı telefonlar gerekli izinleri verdiğiniz durumlarda bulunduğunuz konumu takip edebiliyor. Peki ya bu izni vermediğinizde? Görünen o ki Google her halükarda sizi takip etmeye devam ediyor.
İnternet kullanımının yaygınlaşması ve akıllı telefonların her cebe girmesiyle beraber mahremiyetin korunumu ciddi bir sorun halini almaya başladı. Çoğu uygulama konum bazlı servis sunuyor ve hareketlerinizi takip ediyor. Tabii bu izinleri telefondan yönetmek mümkün. Ancak geçtiğimiz gün Quartz oldukça ilgi çekici ve kullanıcıları tedirgin edebilecek bir makale yayınladı. Görünen o ki Google‘a konum takip izni verseniz de vermeseniz de konum takibi yapabiliyor.
Quartz‘ın araştırmasına göre Android işletim sistemine sahip cihazlar, telefonunuzun konum servisleri kapalı olsa da konumunuza ait veri topluyor. Üstelik cihazlar veriyi toplamak için internet bağlantısı ya da SIM karta da ihtiyaç duymuyor. 2017’nin başından bu yana Android cihazlar yakınlarda bulunan baz istasyonlarının adreslerine ilişkin veriyi çekerek bunu Google’a gönderiyor. Google’ın Alphabet birimi bireylerin konumlarına ve onların hareketlerine ilişkin veriye erişime sahip oluyor. Bu da ciddi bir mahremiyet açığına sebebiyet veriyor.
Geçtiğimiz 11 ay boyunca baz istasyonlarının adreslerinin servise yolladığı veri sayesinde Google kullanıcılara daha hızlı bildirim ve mesaj gönderilebiliyor. Google’ın temsilcisinin Quartz’a verdiği açıklamaya göre bu veriler asla depolanmıyor. Temsilci aynı zamanda firmanın bu yöntemi sonlandırmak için çeşitli adımlar atacağını da belirtmiş. Kasım ayının sonunda Android cihazların artık baz istasyonlarının konumunu Google’a göndermeyeceği söyleniyor. Bunun kullanıcılar tarafından kapatılamayan bir özellik olduğunun tekrar altını çizelim.
“Baz istasyonlarının konumunun Google’a gönderilmesi benim konumumu nasıl belirliyor?” diye düşünenler için de kısaca açıklayalım. Tek bir baz istasyonu kullanıcının konumuna ilişkin yaklaşık bir bilgi sunabilirken üç tane baz istasyonuyla kullanıcının olası konumuna ilişkin daha sağlıklı bir bilgi edinebiliyor. Kalabalık şehirlerde baz istasyonlarının yakın olduğu alanlarda konum bulmaksa oldukça kolaylaşıyor.
Bu durumun belirli bir Android cihazla sınırlı olmadığı, Google’ın Android işletim sistemli tüm modern cihazlardan baz istasyonu verisi topladığı belirtiliyor. İnternet bağlantınızın ya da SIM kartınızın takılı olmadığı durumlarda cihaz veriyi pasif olarak kendi içinde tutuyor. Ancak SIM kart takıp hücresel veriyi açtığınızda ya da cihazınızla Wi-Fi üzerinden internete bağlandığınızda baz istasyonunun adresi otomatik olarak Google’a gönderiliyor. Android işletim sistemli cihazların temsilcinin de yaptığı açıklama üzerine bu ay sonu özelliği kapatacak bir güncelleme alması bekleniyor. Quartz’ın yayınladığı makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.