Google kuantum bilişimle sıradan PC’lerden “100 milyon kat daha hızlı”

09 Aralık 2015 14:39

Google, bundan iki yıl önce D-Wave Systems’la iş birliği yaparak kuantum bilgisayar teknolojilerine yatırım yapmış, NASA ile ortak kullanılacak Kuantum Yapay Zeka Laboratuvarı‘nı kurmuştu. Kuantum otomatik öğrenmenin (machine learning) bilinen fizik kuralları çatısı altındaki en yaratıcı problem çözme sürecini sağlayabileceğini düşünen Google, tartışmalı kuantum bilgisayarının normal bir PC’den 100 milyon kere daha hızlı olduğunu beyan etti.

Konunun tartışmalı olmasının sebebi ise kendini dünyanın ilk ticari kuantum bilişim şirketi olarak tanıtan D-Wave Sytems‘ın bilgisayarının, gerçekten kuantum bilgisayar olup olmadığı yönünde bilim dünyasından aldığı eleştiriler.

Basitçe ifade etmek gerekirse geleneksel bilgisayarların yapamayacağı hacimde işlemleri yapabilen kuantum bilgisayar, bir parçacığın aynı anda birden fazla yerde olabileceğini söyleyen kuantum teorisinden esinleniyor. İşlem hızını ciddi oranda artırabilen bu bilgisayar üzerine çalışmalarını sürdüren Google da başta yapay zeka olmak üzere büyük işlemci gücü gerektiren karmaşık problemleri için bu proje üzerinde çalışıyor.

Dün kendi blogunda yayınlanan paylaşımıyla ise Google, en son test hesaplamalarının D-Wave’in kuantum bilgisayarının standart bir bilgisayar çipini belli başlı görevlerde adeta denklemden sildiğini ifade etti.

Testlerden birinde, D-Wave’in kuantum bilgisayarı, standart bir makinenin 10 bin yılını alacak bir hesaplamayı işlemek için sadece bir saniyeye gereksinim duydu. Kısacası Google, kuantum bilgisayarının bazı problemlerde 100 milyon kat daha hızlı olduğunun ispatlandığı iddiasında bulunuyor.

Daha iyi bir arama deneyimi için elindeki tüm teknolojileri kullanan Google, Kuantum Yapay Zeka Laboratuvarı’ndaki çalışmalarıyla kendi ürününü daha da geliştirmeyi hedefliyor. Fakat yapılan yorumlara bakılırsa bu araştırmanın Google hizmetlerinde büyük bir fark yaratması için henüz önünde yıllar var.

Paylaş