reklamı kapat

POPÜLER

Meta NotebookLlama

Google NotebookLM’e Meta’dan rakip geldi: “NotebookLlama”

Google NotebookLM’e Instagram ve Facebook’un çatı şirketi konumundaki Meta’dan “NotebookLlama” isimli bir rakip geldi.

Meta’nın diğer üretken yapay zeka çözümleri gibi açık yapıda tasarlanan NotebookLlama, yüklenen metin dosyalarını analiz ederek düzenliyor ve onlardan sesli podcast içerikleri üretebiliyor. İçeriği karşılıklı iki kişi konuşuyormuş gibi hazırlayan (bir örnek burada yer alıyor) sistem, şu anda mükemmel çalışmıyor (seslendirme robotik duruyor ve zaman zaman kesiliyor) ancak daha güçlü modeller üzerinden gelişmeye açık olduğundan büyük bir potansiyel ortaya koyuyor. Google imzalı NotebookLM hizmeti için kısa süre önce bir “Sesli Özet” özelliği gelmişti. Servis bu özellik sayesinde verilen metin dosyalarından podcast tarzı sesli içerikler oluşturmaya başladı. Bu altyapıda, yapay zeka tarafından oluşturulan iki sanal kişi karşılıklı olarak konuşma gerçekleştiriyor ve bu sayede hızlı bir şekilde güzel içerikler üretilebiliyor.

Yaptığı güncelleme ile Google, dikkat çeken sesli özet altyapısına bir özelleştirme imkanı getirdi. Bu sayede oluşturulan içeriklerin genel yapısı/hatları istenildiği şekilde ayarlanabiliyor. Buna ek olarak sesli özetlerin çalışırken arka planda dinlenmesine de izin vermeye başlayan Google, “Ekip arkadaşlarınızla birlikte çalışın” açıklamasını yaptığı NotebookLM Business pilot programını da başlattı.

Toplam 100 farklı dile destek veren sistem, şirket tarafından şu şekilde tanımlanıyor: “Not defterine hoş geldiniz. Kişisel verileriniz hiçbir zaman NotebookLM’yi eğitmek için kullanılmaz. İnceleme uzmanları; sorun gidermek, kötüye kullanımı ortadan kaldırmak veya geri bildirimlerinize dayalı iyileştirmeler yapmak için sorgularınızı, yüklemelerinizi ve modelin yanıtlarını inceleyebilir.

Lütfen inceleme uzmanlarının görmesini istemeyeceğiniz bilgileri göndermeyin. NotebookLM bazen Google’ın görüşlerini yansıtmayan yanlış veya rahatsız edici bilgiler gösterebilir. Tıbbi, yasal, finansal veya başka profesyonel öneriler için NotebookLM’ye güvenmeyin. Bu konularla ilgili tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla sağlanmakta olup nitelikli profesyonellerin önerisi yerine geçmez.”

Buradaki bağlantıdan erişilebilen NotebookLM, halen “deneysel” ibaresine sahip yani tam çıkış henüz yapılmadı. Uygulamaya erişim sağladığınızda, istediğiniz dokümanları seçerek sistemden bunlar hakkında bilgi vermesini ve sistemin bunlardan yeni şeyler üretmesini isteyebiliyorsunuz. Uzun bir belgeyi otomatik olarak özetleyebilen veya bir video taslağını senaryoya dönüştürme konusunda kişilere yardımcı olabilen yapay zeka, uzun ders notlarını da özetleyebiliyor ve otomatik olarak üretilen verilerin kontrol edilmesine de imkan tanıyor.

Meta NotebookLlama yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu