ABD ambargosu altındaki Huawei, akıllı telefon sektöründe zorunlu olarak çok büyük bir değişim ve dönüşüm içerisinde bulunuyor.
Huawei, uygulanan ambargo nedeniyle bizim de incelediğimiz Mate 30 Pro ve Mate 30 başta olmak üzere yeni cihazları için Google’dan Android lisansı alamıyor. Durum böyle olunca modellerin içerisinde Google uygulamaları ve servisleri yer almıyor. Richard Yu, cihazlarda mevcut durum nedeniyle Google Mobile Services (GMS) kullanamadıklarını, bunun yerine modellerin açık kaynak Android üstü Huawei Mobile Services (HMS) ile geldiğini paylaşıyor. Bu durumda Play Store uygulama marketine erişim sağlayamayan telefonlar, bunun yerine Huawei’nin uygulama marketi AppGallery‘yi kullanıyor. Firmanın bundan sonra kullanmak zorunda olduğu bundan sonra kısaca HSM olarak isimlendireceğimiz altyapısı için yaptığı resmi Türkçe açıklama ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:
“Huawei AppGallery, Temalar, Bulut Depolama, Tarayıcı, Müzik, Video, HUAWEI Okuyucu, Asistan ve diğer HMS uygulamaları dünya çapında art arda kullanıma açıldı ve HMS’in önemli bir parçası haline geldi. AppGallery, tüm Huawei’nin akıllı telefonlarında ön yüklü olarak resmi bir uygulama dağıtım platformu olarak geliyor. Nisan 2018’deki küresel lansmanından bu yana AppGallery, 170’den fazla ülke ve bölgede aylık 390 milyondan fazla aktif kullanıcıya hizmet veriyor. Toplam yüklemeler bir yılda 180 milyara ulaştı ve AppGallery’de yayımlanan global uygulamaların sayısı, daha fazla geliştirici HMS ekosistemine katıldıkça artıyor. 2019 ikinci yarı itibariyle Türkiye’de de aktif hale getirilen AppGallery, global ve lokal uygulamalarla her geçen gün zenginleşmeye devam ediyor.
AppGallery aynı zamanda hem küresel hem de yerel olma özelliğini taşıyor ve Huawei’nin kullanıcılarına, kullanıcının bulunduğu yer ve ülke seçimine göre akıllı uygulama önerileri sunuyor. Akıllı öneriler, her uygulamanın en iyi sürümüne ek olarak, popüler yerel uygulamaları da içeriyor. AppGallery, sekiz yıldan uzun süredir uygulama dağıtım platformu olarak kullanılıyor. Gittikçe daha fazla sayıda geliştirici, HMS Ekosistemine katılıyor ve uygulamalarını global kullanıcılara daha iyi bir deneyim sağlamak için AppGallery’e entegre ediyor.”
Firma bu altyapıya oldukça güveniyor ancak Google uygulamalarının yerini doldurmak tahmin edebileceğiniz üzere hiç de kolay değil. Dev isim bu durumun elbette farkında. Ancak çözüm için ABD’nin geri adım atması haricinden elinden bir şey gelmiyor. Çin merkezli teknoloji firması da bu yüzden maddi gücünü kullanarak “alternatif uygulamalar” üzerine odaklanıyor. Bunun için de şu an geliştiricilere büyük paralar veriliyor, süreçte yatırımlar yapılıyor.
Huawei Geliştiriciler Günü Hindistan ayağında konuşan Charles Peng, bu konuda “navigasyon, ödemeler, oyun ve mesajlaşma gibi önemli / kilit uygulamaların çoğu aralık ayı sonuna kadar hazır olacak.” diyor. Yani birçok Google ya da ABD merkezli servis ile uygulamaya alternatif olacak HMS temelli (AppGallery üstünden gelecek Huawei modellerinde çalışacak) uygulamalar yolda bulunuyor. Firma Google servislerini HMS altyapısında çalışır hale getiremiyor. Bu yüzden ciddi anlamda Android için yeni bir uygulama dünyası yaratılıyor.
Ancak bunun tam olarak istenen düzeye ya da popüler uygulamalar ile zengin hale getirilmesi global pazar için en az 2 yıla daha ihtiyaç duyuyor. Yine de firma her ülkede en popüler 100-150 uygulamayı HMS üstünden çalışır şekilde kullanıcılara sunmak istediklerini aktarıyor. Kısa süre içerisinde Mate 30 Pro modelini Türkiye’de satacak Huawei, bu alternatif yapı nedeniyle P40 ve P40 Pro modellerini de global olarak satmanın planlarını yapıyor.
Biliyorsunuz Google, Türkiye’de Rekabet Kurumu ile yaşanan gelişmelerden dolayı şu an gelecek Android telefon modellerine lisans vermeyeceğini belirtiyor. Eğer bu durum çözülmezse, 2020’de hiçbir firma yeni Android telefonlarını Türkiye’ye getirmeyecek. Getirse bile bu modellerde Google’ın servisleri ve Play Store başta olmak üzere uygulamaları olmayacak, bazıları APK ile yüklense dahi çalışmayacak.
İki pervaneli gelişmiş drone modeli