İlk olarak Game Developers Conference (GDC) kapsamında tanıtılan Google Stadia için zaman zaman birçok iddia ortaya atılıyor.
“Oyun dünyasının geleceğini oluşturuyor” diye lanse edilen servis, geçtiğimiz dönemde endişe yaratan birden fazla haberle gündeme geldi. Servis için özel oyunlar üretecek stüdyolara kapatma kararı alınmış, birçok önemli isim servisten ayrılmıştı. Bu ve benzeri gelişmeler ışığında oyun satışı üzerinden çalışan Google Stadia için birçok kez “yolun sonu yaklaşıyor” yorumları yapıldı. Başarısız servisleri kapatma konusunda çok ünlü olan Google, son dönemde Stadia özelinde yine olumsuz söylentilerin merkezinde yer alıyor. İşte bu artan söylentiler nedeniyle Stadia’nın resmi Twitter hesabından yeni bir açıklama daha yapıldı. Bu açıklamada bir kez daha Stadia’nın net olarak kapatılmayacağı açıklandı. Firma bu açıklamayı ilk defa yapmadı. Geçtiğimiz yıllarda Stadia yetkilisi Nate Ahearn, servisin yaşadığını ve sorunsuz olarak yola devam ettiğini söylemişti.
Her şeye rağmen oyun kütüphanesi büyüyen Stadia için Google’ın öne çıkmak adına daha farklı adımlar atması gerekiyor. Çünkü genel olarak oyun dünyası ve oyuncular servise uzaktan bakmayı sürdürüyor. Google Stadia, halen tam olarak bilmeyenler için bulut temelli bir oyun servisi. Bu platform gücünü buluttan yani uzakta çalışan bir dev sunucudan alıyor. Yani oyunlar sizin sisteminizde değil çok güçlü bu sunucularda çalışıyor, size sadece internet üstünden görüntü aktarılıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İnternet bağlantınıza bağlı olarak dizüstü, masaüstü, tablet ya da telefonunuzdan 4K ya da Full HD çözünürlükte oyun keyfi elde etmenize imkân tanıyan servis, herhangi bir yükleme / indirme ihtiyacı duymuyor. Sunucuları için AMD ile ortaklık kuran firma, en yüksek oyun performansını vadediyor. Bu sistemde 1080P oyun için en az 20 Mbps, 4K oyun içinse en az 35 Mbps internet bağlantısına ihtiyaç duyuluyor.
Alanda GeForce Now ve Xbox Cloud Gaming gibi sağlam rakiplere sahip olan (Başka isimler de var) Stadia, Türkiye’de resmi olarak kullanımda olan bir servis değil ve bunun yakında da değişmesi beklenmiyor.