Google ve Microsoft arasındaki bulut savaşı sürüyor

29 Ekim 2024 10:07

Google, geçtiğimiz ay büyük bir adım atarak Microsoft şirketinin bulut uygulamaları hakkında AB’ye antitröst şikayetinde bulunmuştu.

Google, AB merkezli büyük adımıyla Microsoft’u Azure bulut hizmetleri için adil olmayan lisans sözleşmeleri yapmakla suçladı. Bu sürecin sona erdirilmesini isteyen Google, Avrupa Birliği’ne önemli bir antitröst şikayetinde bulundu. Bulut pazarında Microsoft ve Amazon’un ardından üçüncü sırada yer alan Google, Microsoft’un Windows Server ve Office ürünlerinin Azure dışı bulut altyapılarında kullanılmasını zorlaştıran ve çok pahalı hale getiren lisans koşullarını zorunlu kıldığını iddia ediyor. Bugün bu gelişmeye Microsoft’tan önemli bir cevap geldi. Microsoft bugün Google’ı, Azure işini itibarsızlaştırmaya yönelik bir gölge kampanya yürütmekle suçladı. Ortaya atılan iddiaya göre Google, Microsoft’u rekabet otoriteleri ve politika yapıcılar nezdinde itibarsızlaştırmaya ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir lobi organizasyonu oluşturdu. Bunun için Avrupa’daki bir lobi ve iletişim ajansını tuttuğu iddia edilen Google’ın, amacı için birden fazla Avrupalı bulut sağlayıcısı ile ortaklık kurduğu da aktarılıyor. “Google, grup faaliyete geçtiğinde kendisini muhtemelen grubun lideri olarak değil, arka koltukta oturan bir üyesi olarak sunacak.” diyen Microsoft, bunu bir “gölge kampanya” olarak nitelendiriyor ve atılan adımın AB’ye yapılan şikayet kapsamında bilinmesini istiyor.

Microsoft bundan önce bir nükleer santral adımıyla gündeme gelmişti. Yazılım devi, son dönemde inanılmaz büyük önem verdiği yapay zeka sistemlerinin çalışmasını sağlayan veri merkezlerinin artan enerji ihtiyacını karşılamak adına nükleer enerjiden de yararlanmak istiyor. Riskler ve atık sorununa rağmen diğer enerji üretim kaynaklarına oranla daha temiz olan nükleer enerji konusunda uzun zamandır tecrübeli personel arayışına girişen firma, yıllar önce kapatılan Three Mile Island nükleer enerji santralini yeniden canlandırmak için bir anlaşma imzaladı.

Eğer yasal izinler çıkarsa şirket ekonomik nedenler yüzünden 2019’da kapatılan nükleer enerji santralini yeniden aktif hale getirecek ve orada 837 megawatt kadar enerji üretebilecek. Üretilen enerjinin yüzde 100’ü Microsoft’a ve şirketin yapay zeka odaklı sunucularına gidecek. Ancak santral hemen yeniden çalışır hale getirilmeyecek. İzinler çıksa bile santralin faaliyete geçmesi ancak 2028 yılında gerçekleşecek.

Microsoft gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş