Google, bugün Android’in kalbi Play Store uygulama marketi üzerinden gündemde yer alıyor. İlginç bilgiler Epic üzerinden ortaya çıktı.
Epic Games ile Google arasındaki yasal mücadeleden gerçekten dikkat çeken detaylar çıktı. Resmi belgeler üzerinden ilk bulunan “Project Hug” oldu. İlk defa gündeme gelen Project Hug’ın daha sonra “Apps and Games Velocity Program” halini aldığı aktarılıyor.
Google’ın bu program ile amacı oyun geliştiricilerin Play Store’da kalmasını sağlamak olmuş. Şirket bunu sağlamak adına belirli oyun geliştiricilere milyonlarca dolar harcama yapmış. Peki internet devi bunu neden yapmış? 2018’de Fortnite’ı Play Store dışında kullanıma sunan Epic Games yüzünden.
Google bunun başka oyun firmalarına örnek olmasından korkmuş. Peki neden korkmuş? Çünkü firma Apple gibi Play Store satışları üzerinden komisyon alıyor. Play Store dışındaki indirmeler ve satışlardan elbette Google’ın geliri bulunmuyor. Firma bunu istemiyor.
Epic Games ile olan yasal mücadeleden bir bilgi daha gelmiş durumda. Google’ın telefon üreticilere, telefonlarında üçüncü parti uygulama marketi kullanmaması için para ödediği de ortaya çıkan yeni bilgiler arasında yer alıyor.
Bunun için 2019’da “Premier Device Program” isimli bir program başlatan Google, bununla arama gelirlerinden telefon üreticilere daha fazla pay vermeye başlamış. Bunun içinse telefonlara üçüncü parti uygulama marketinin sokulmaması istenmiş.
Yapılan açıklamaya göre Android uygulama marketi Play Store’dan 2021’in ilk çeyreğinde tam 115 bin uygulama silindi. Bu silinen uygulamalar kurallara uymayanlar, kullanıcıları yanlış yönlendirenler ve kötü niyetli içerikler barındıranlar.
Söylendiği kadarıyla şu an Play Store içerisinde 2.8 milyon uygulama yer alıyor. Bu gerçekten inanılmaz görünürken, bu son temizlik sonrasında uzun zamandır ilk defa toplam uygulama sayısında düşüş görülmüş durumda.
Açıklamaya göre markette 2020’nin Eylül ayında tam 3 milyon uygulama yer alıyordu. Firmanın en son buna benzer büyük bir temizliği 2018 yılında yaptığı, o zaman da toplam uygulama sayısının 3.6 milyondan 2.8 milyona düştüğü aktarılıyor.