Google, yapay zeka sistemlerine nükleer enerji ile güç verecek

15 Ekim 2024 09:07

Dünyanın en büyük internet şirketlerinden olan Google, yapay zeka sistemlerine nükleer enerji ile güç verecek.

Google, bunun için kendi nükleer santralini kurmayacak. Şirket nükleer enerji ile üretilen elektriği doğrudan Kairos Power’dan satın alacak. Bu konuda bir anlaşma imzalayan internet devi şunları aktardı: “Büyük bilimsel ilerlemelere güç veren, şirketler ile müşterilere sunulan hizmetleri geliştiren ve ulusal rekabet gücü ile ekonomik büyümeye fayda sağlayan yapay zeka teknolojilerini desteklemek için yeni elektrik kaynaklarına ihtiyacımız var. Kairos Power ile yaptığımız bu anlaşma, enerji ihtiyaçlarının temiz ve güvenilir bir şekilde karşılanmasına ve yapay zekanın tüm potansiyelinin ortaya çıkarılmasına yardımcı olacak.” Aktarıldığı kadarıyla Kairos’un ilk küçük modüler reaktörü 2030 yılına kadar faaliyete geçirilecek. 2035 yılına kadar ilave reaktörler ile güçlendirilecek anlaşma kapsamında Google’ın altı ila yedi reaktörden toplam 500 megawatt güç satın almayı kabul ettiğini belirtiliyor.

Bu konuda geçtiğimiz haftalarda Microsoft gündeme gelmişti. Yazılım devi son dönemde inanılmaz büyük önem verdiği yapay zeka sistemlerinin çalışmasını sağlayan veri merkezlerinin artan enerji ihtiyacını karşılamak adına nükleer enerjiden de yararlanmak istiyor. Riskler ve atık sorununa rağmen diğer enerji üretim kaynaklarına oranla daha temiz olan nükleer enerji konusunda uzun zamandır tecrübeli personel arayışına girişen firma, yıllar önce kapatılan Three Mile Island nükleer enerji santralini yeniden canlandırmak için bir anlaşma imzaladı. Eğer yasal izinler çıkarsa şirket ekonomik nedenler yüzünden 2019’da kapatılan nükleer enerji santralini yeniden aktif hale getirecek ve orada 837 megawatt kadar enerji üretebilecek. Üretilen enerjinin yüzde 100’ü Microsoft’a ve şirketin yapay zeka odaklı sunucularına gidecek. Ancak santral hemen yeniden çalışır hale getirilmeyecek. İzinler çıksa bile santralin faaliyete geçmesi ancak 2028 yılında gerçekleşecek.

Geçtiğimiz yıl konuşan Elon Musk, yapay zeka sistemlerinin ciddi bir elektrik sorunu yaşatacağını aktarmıştı. Yapay zeka, özellikle de yeni nesil üretken yapay zeka sistemleri devasa sunucu sistemlerine ihtiyaç duyuyor. Bu sunucu sistemlerini sürekli olarak büyüten firmaların, bu bağlamda elektrik ihtiyaçları da sürekli olarak artıyor. Ancak elektrik üretimi konusunda henüz her şeyi değiştirecek bir devrim yapamadık ve bu yüzden Elon Musk, yapay zeka sistemlerinin ciddi bir elektrik sorunu yaşatacağını düşünüyor ve bunun 2025 yılında kendisini büyük oranda göstereceğini aktarıyor: “Bir sonraki sıkıntı elektrik olacak. Firmalar tüm o çipleri / yapay zeka işlemcilerini çalıştırmak için yeterli elektrik bulamayacaklar. Bence gelecek yıl tüm çipleri çalıştırmak için yeterli elektrik bulamadıklarını göreceksiniz.” Musk buna ek olarak elektrikli araçlardaki artışında da elektrik ihtiyacını ciddi şekilde artıracağını belirtiyor.

Google gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu

Paylaş