İnternet devi Google, yapay zeka temelli arama altyapısını maalesef aralarında Türkiye’nin olmadığı 100’den fazla ülkeye açtı.
Altyapının desteklediği tüm ülkeleri burada paylaşan Google, geniş çaplı çıkışın bir parçası olarak özelliği İngilizce, Hintçe, Endonezyaca, Japonca, Portekizce ve İspanyolca gibi dillerde kullanılabilir hale getirdi. Google, geçtiğimiz aylarda çıkan bir bilgiye göre yapay zeka temelli arama altyapısını Safari kullanıcılarına kapatmayı düşünmüş. iPhone’ların varsayılan arama motoru olmak adına Apple’a her yıl milyarlarca dolar ödeme yapan (sadece 2022’de 20 milyar dolar) Google, kendi servislerini/uygulamalarını daha fazla öne çıkarmak için yapay zeka temelli arama altyapısını Safari kullanıcılarına kapatmak istemiş. Bu karar şirket içinde aktif olarak masaya yatırılmış ancak daha sonra bundan vazgeçilmiş. Safari kullanıcılarını Chrome’a geçirmenin zor olacağının farkına varan şirket yetkilileri, bu planı en başta Apple’a daha az para ödemek için gündeme getirmişler. Çünkü Apple ile Google arasında bir gelir paylaşım anlaşması bulunuyor. Apple, Safari’de yapılan Google aramalarından elde edilen reklam gelirlerinden pay alıyor. Google, bu ödemeyi kullanıcıları Chrome’a kaydırarak azaltmak ve bunun için yapay zeka temelli arama altyapısını kullanmak istemiş ancak böyle bir adımın faydadan çok zarara yol açacağı anlaşılmış.
Google’ın yapay zeka temelli arama altyapısı ilk çıktığında çok kötü sonuçlar ortaya koymuştu. İnternet devi, üretken yapay zekayı direkt olarak arama sonuçlarına getirmek istiyor ve bunun için uzun süredir “Search Generative Experience (SGE)” adı altında testler yapıyordu. Bu testlerin arkasında arama terimlerine şimdi olduğu gibi site bazı sonuçlar vermek yerine, üretken yapay zeka üzerinden etkili cevaplara üretmek yer alıyordu. Bu altyapı, kişilere aradıkları konular hakkında ayrıntılı cevaplar üretiyor ve burada internet sitelerinde yayınlananlar yanında, özel olarak eğitilen büyük dil modelinden yardım alınıyor. İnternet sitelerinden aldığı bilgilere kaynak ekleyen sistem, kişilere olası devam sorularını dahi kendisi üretiyor.
Peki bu sistem tam olarak nasıl bir performans veriyor? Sistemin ürettiği cevaplar her zaman iyi değil ve bazen gerçekten “inanılmaz kötü” sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Örneğin sistem geçtiğimiz aylarda yapılan “Peynir pizzaya yapışmıyor” aramasına cevap olarak tam 11 yıllık bir saçma sapan Reddit paylaşımından aldığı, “Onun için kimyasal yapıştırıcı kullan” önerisini vermişti. X’e düştüğünde büyük yankı uyandıran bu durum, sistemin tek hatalı cevabı değildi; bir kullanıcıya günde bir adet taş yemesinin sorun olmayacağı söylenmişti. Aynı zamanda burada görebileceğiniz yanlış cevaplarla da ses getiren sistem, bu kötü içeriklerden manuel olarak tek tek temizleniyor.