Google, yapay zekadan yardım aldığı sistemiyle sadece dinleyerek hastalık teşhisi yapabilecek

30 Ağustos 2024 15:58

İnternet devi Google, sadece dinleyerek hastalık teşhisi yapabilecek. Bu sistemin arkasında bir yapay zeka altyapısı yer alıyor.

Google, son dönemde üretken yapay zeka sistemlerine büyük yatırımlar yapıyor. Çok gelişmiş büyük dil modelleri geliştiren firma, bu modelleri sağlık tarafına da odaklıyor. Örneğin kısa süre önce şirketin sadece dinleyerek hastalık teşhisi yapabilecek sistemi için önemli bir adım attığını öğrendik. Solunum sağlığı alanında çalışan bir yapay zeka girişimi olan Hindistan merkezli Salcit Technologies ile bir araya gelen şirket, geliştirdiği sesli algılama sistemini akıllı telefonlara entegre etmeye hazırlanıyor. Geliştirilen sistemin arkasında birden fazla amaç bulunuyor ancak merkeze tüberküloz/verem hastalığı ile mücadele konuluyor. Tüberküloza yakalanan birini tespit etmek için şirket, geliştirdiği yapay zeka modelini öksürük, burun çekme ve zor nefes alma seslerini içeren tam 300 milyon parçalık devasa bir veri tabanı ile eğitmiş. Sağlık sistemlerine erişimin zor olduğu ülkelerdeki teşhis sürecini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için harika görünen sistem, önümüzdeki dönemde binlerce insanın hayatını kurtarabilir.

Google sağlık konusunda yapay zeka odaklı başka çalışmalar da yapıyor. Bu çalışmaların merkeze aldığı teknolojilerden birisi de büyük dil modeli Med-Gemini. MedQA temelinde eğitildiği aktarılan sistem, yapılan çok detaylı bazı testlerin sonuçlarına bakılırsa daha şimdiden yüksek performans gösterebiliyor. Yazılı sorular yanında görselleri analiz ederek (Örneğin film sonuçları ya da vücutta çıkan bir yara vb. gibi) detaylı cevaplar verebilen ve önemli şekilde devam sorunlarını da yanıtlayabilen sistem, hem normal kişiler hem de sağlık profesyonellerini odak noktaya alıyor.

Önceden eğitildiği veriler yanında cevaplar için MedQA-RS temelinde internet araması da yapabilen Med-Gemini, 14 tıbbi ölçüt üzerinde test edilmiş ve karşılaştırma yapılabilen her ölçütte OpenAI’ın GPT-4 model ailesini geride bırakmayı başarmış. Med-Gemini “MedQA (USMLE)” ölçütünde yüzde 91,1 doğruluk elde etmiş ve Google’ın önceki tıbbi LLM’i Med-PaLM 2’den yüzde 4,5 daha iyi performans göstermiş. Henüz herkese açık olmayan sistem için, “Bu klinik teşhis alanında büyük bir ilerleme ve gerçek dünyada büyük bir potansiyel ortaya koyuyor.” açıklamasını yapılıyor.

Geçtiğimiz aylarda “The Check Up” adı verilen bir sağlık hizmetleri etkinliği düzenleyen Google, burada ultrason sonuç değerlendirmeleri, tıbbi dil modelleri ve kanser tedavileri ile alakalı yeni yapay zekâ teknolojilerinden önemli paylaşımlar yapmıştı. Google, yeterli sayıda eğitimli uzmanın bulunmadığı bölgelerde ultrason cihazlarının kullanımında yapay zekânın çok önemli olduğunu düşünüyor. Firma sonuçların direkt olarak yapay zekâ tarafından değerlendirilebileceğini aktarıyor ve bu sayede örneğin meme kanserinin erken teşhisi gibi konularda büyük fark yaraştırılacağına inanıyor.

Şirket bunu gerçeğe dönüştürmek ve yapay zekâ tabanlı ultrason değerlendirmelerini araştırmak için Kenya’daki kâr amacı gütmeyen Jacaranda Health ile ortaklık kurduklarını açıklıyor. Şirket ayrıca Tayvan’daki Chang Gung Memorial Hastanesi ile birlikte çalışarak, gelişmemiş bölgelerde erişimin sınırlığı olduğu mamogramlara alternatif olarak yapay zekâ algoritmaları ile desteklenen ultrason sonuçları yoluyla meme kanserini nasıl tespit edebileceğini de araştırıyor.

Google ve sağlık odaklı yapay zeka adımları yanında bu da ilginizi çekebilir: Renault tarafından hazırlanan uçan araç çalışması

Paylaş