İnternet devi Google, yazılanları müziğe dönüştüren bir yapay zekâ sistemi geliştirdi. Ancak bu sistem henüz herkese açık değil.
Google tarafından geliştirilen bu yapay zekâ teknolojisi direkt olarak MusicLM adına sahip. Yazılanları yani metinleri görsel haline getiren yapay zekâ sistemlerine benzeyen sistem, direkt olarak müzik üretimine odaklanıyor. Bu konuda bir ilke imza atmayan Google, kendi geliştirdiği MusicLM’in diğer örneklerden daha gelişmiş olduğunu belirtiyor. Aktarıldığı kadarıyla sistem 280 bin saatten fazla müzik ile eğitilmiş, bu sayede yazılanları istenilen hemen her türde bir tamamlanmış müzik haline getirebiliyor. Kompleks üretimler gerçekleştirebildiği aktarılan sistem, yapılan açıklamaya göre sadece türleri ve enstrümanları birleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda normalde bilgisayarların kavraması zor olan soyut kavramları kullanarak parçalar da yazabiliyor. Mırıldanma, ıslık çalma veya bir resmin tarifine dayalı melodiler dahi oluşturabilen sistem, bir müzikte birden fazla türü harmanlayabiliyor ancak maalesef şu an herkes tarafından denenemiyor. Telif endişeleri (Eğitimde kullanılan 280 bin saatlik müzik arasında telif haklarıyla korunanlar var) nedeniyle Google’ın sistemi kendi içinde kullanmaya devam edeceği belirtiliyor, herkese açık bir kullanım için henüz bilgi verilmiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Google bu aralar yapay zekâ özelinde sık sık OpenAI imzalı ChatGPT ile gündeme geliyor. ChatGPT öncesinde metinleri / cümleleri fotoğraflar / tasarımlar haline getiren DALL-E ile de ses getiren OpenAI, Google gibi internet devlerini artık iyiden iyiye endişelendiriyor. Bu konuda hatırlarsınız geçtiğimiz ay bazı önemli bilgiler ortaya çıkmıştı. The New York Times’ın haberine göre Google’ın CEO’su Sundar Pichai, şirketteki çeşitli çalışma gruplarına ChatGPT’nin şirketin arama motoru bölümü üzerinde yarattığı tehdidi ele almaları talimatını verdi. Henüz internet üzerinden yani Google’dan veri çekmeyen, çektiği zaman daha da gelişmiş ve güçlü bir alternatif halini alacak olan ChatGPT, birçok kişi tarafından “Google’ı bitirecek sistem” olarak görülüyor ve Google da bunun farkında bulunuyor.
ChatGPT’nin yapabildiklerini gördükten sonra şirket içerisinde “acil durum” ilan ettiği aktarılan Google üst yönetimi, 2023’te yapay zekâ konusunda birden fazla gösterime hazırlanıyor. Yine New York Times tarafından paylaşılan habere göre Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin dahi ChatGPT’ye cevap vermek adına çalışmalar yapıyor, görüş bildiriyor. İnternet devinin bu yıl kendi arama odaklı sohbet robotu demosu da dahil olmak üzere 20’den fazla yapay zekâ ürününü piyasaya sürmeyi planladığı bildiriliyor.