Google’ın sürücüsüz otomobiline sürücü müdahalesi

13 Ocak 2016 15:28

Google, sürücüsüz otomobillerini California’nın yollarında test ededursun, geçtiğimiz günlerde eyalet yasaları gereğince şirket tarafından bir rapor yayınlandı. Rapora göre, sürücüsüz otomobilin otopilotunun devreden çıkarılması ve araçtaki test sürücüsünün müdahalesi sayesinde, 13 trafik kazasının önüne geçilmiş. Yani sürücüsüz otomobil teknolojileri henüz sandığınız kadar güvenli olmayabilir.

Otomatik sürücünün devreden çıkarıldığı olayların istatistiklerine yer verilen ve 2014 Eylül‘le 2015 Kasım arası süreci kapsayan rapora göre sürücüsüz otomobilin otopilotu, 272 kez devreden çıkarılmış ve otomobildeki test sürücüsü olaya müdahale etmek durumunda kalmış. Yine raporun detaylarında, bu müdahalelerin 13 tanesinde, gerçek bir sürücünün araçta bulunmuyor olması durumunda, olayın trafik kazasıyla sonuçlanacağı belirtiliyor.

Google, bu 272 kayıtlı olayın sebebi olarak üç noktayı vurguluyor: Yedek otomatik sürüş sistemiyle esas sistem arasında bir iletişim bozukluğu olduğunda; sensörlerin GPS algısında anormallik algılandığında veya direksiyon ve fren gibi temel fonksiyonlarda anormallik dikkat çektiğinde manuel olarak kontrolün devreye girdiği ifade ediliyor. Bu durumlarda araç içindeki sürücü sesli ve görsel olarak uyarılıyor ve manuel olarak müdahale gerçekleşiyor.

Google ayrıca, nisan ve kasım ayları arasında sürücüsüz otomobil filosunun 370 binden fazla kilometrelik mesafeyi tek bir hadise yaşanmadan tamamladığını da söylüyor. İyi tarafından bakmak gerekirse tamamen otomatik modda gidilen mesafe her seferinde biraz daha uzuyor. Google’ın da belirttiği gibi tüm bu manuel müdahaleler otomatik sürücü yazılımının daha da iyileştirilmesi için kullanılıyor ve yıldan yıla bu tip olayların sayısında düşüş yaşanıyor.

Sürücüsüz otomobil teknolojileri her gün geliştirilmeye devam ediyor ve bu tip olayların sağladığı veriler, Google’ın ve ilgili diğer üreticilerin mühendislerinin yoğun çalışmalarıyla, yazılımların daha güvenli hale getirilmesi için kullanılıyor.

Paylaş