Gözlük kullanan kişilerin en büyük şikayetleri arasında gözlük camı buğulanması sorunu yer alıyor. Bu yakında tamamen tarih olabilir.
Gözlük buğulanması sorunu özellikle pandemi döneminde birçok kişiyi canından bezdirdi. Maske ile beraber gözlük kullanmak durumunda kalan kişiler, camlarda oluşan buğulanma nedeniyle çok rahatsız oldu, çoğu zaman önünü göremedi. Bu durum elbette pandemi sonrasında da son bulmadı. Halen birçok kişi gözlük ile beraber maske kullanmak zorunda ve bunun yarattığı olumsuz durum maalesef halen sürüyor. Bunu ortadan kaldırmak adına bazı sprey tarzı yardımcı ürünlerin olduğu söyleniyor ancak bunlar iyi bir kullanıcı deneyimi sunamıyor. Bu bağlamda bir adım atan ETH Zurich araştırmacıları, çözüm getiren yeni bir kaplama geliştirdi.
Bu kaplama gözlük camlarında oluşan buğulanmayı ısı kullanarak ortadan kaldırıyor ancak bunun için elektriği ihtiyaç duymuyor. Peki bu tam olarak nasıl oluyor? Geliştirilen kaplama iki ultra ince titanyum oksit tabakası arasına sıkıştırılmış altın nanoparçacıklardan oluşan bir bölüm kullanıyor. Tüm kaplama sadece 10 nanometre kalınlığında ve içerisindeki altın nanoparçacıklar, güneş ışığının kızılötesi spektrumunun çoğunu emerek kaplamanın ortam sıcaklığından 8 santigrat dereceye kadar daha sıcak olmasını sağlıyor. Bu ortamdan daha sıcak camlar sayesinde buğulanma sorunu ortadan kaldırılıyor.
∗Kaplamanın yapısını ve katmanlarını görselleştiren tasarım.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yapısı gereği gün ışığının olmadığı durumlar için batarya gibi ufak bir harici güç kaynağıyla da çalıştırılabileceği aktarılan bu kaplama, maalesef henüz geliştirme aşamasında bulunuyor. Ancak araştırma ekibi bu kaplamı ticari hale getirmek istiyor. Önümüzdeki yıllarda bu kaplama üzerine kurulan gözlükler / gözlük camları pazara sunulabilir, süreç standart hale getirilebilir. Ayrıca bu teknoloji diğer cam ürünlerinde de aktif olarak görev yapabilir.