reklamı kapat

POPÜLER

Grim Fandango Remastered incelemesi

 - Güncelleme: 25 Mart 2015 07:01

grim fandango

GENÇLER AÇILIN ŞÖYLE KENARA

Macera türünün en güzel özelliklerinden birisi, üzerinden kaç yıl geçerse geçsin oynanabilirliğini kaybetmiyor oluşudur. Sırtını genel olarak kaliteli senaryo, unutulmaz karakterler ve iyi yazılmış diyaloglara yaslayan bu tür, haliyle bu özelliklerin yaşlanmıyor olmasından kaynaklanan bir lütfa sahip olmuştur.

Madem öyle Grim Fandango neden bir yeniden yapıma ihtiyaç duydu? Bunun iki önemli sebebi var. Birincisi, 90’lı yılların sonunda çıkışını gerçekleştiren oyun, diğer yapımların aksine gerçek 3 boyutlu grafik kullanmayı tercih etmişti. Sonuç o dönem için fazlasıyla yeterli olsa da, daha yeni yeni keşfedilen bu grafik tarzı haliyle mükemmel olmaktan çok uzaktı. Karakteri hareket ettirmek, istediğimiz objeye ulaşmak ve kameranın görüş açısını ayarlamak insanı çıldırtan bir sürece dönüşebiliyordu. Diğer her özelliği mükemmel olan bir oyunun bu sıkıntılarından arındırılması bize göre de gerekiyordu. Bir başka sebep ise, günümüz oyuncuları macera oyununun ne demek olduğunu Telltale Games yapımlarından öğrendikleri için, onlara gerçek bir maceranın nasıl olması gerektiğini göstermekti.

grim fandango4
Bu söylediğimizde sakın ola Telltale oyunlarına burun kıvırdığınız anlaşılmasın, aksine öve öve bitiremiyoruz kendilerini. Amma ve lakin, bu oyunlar 2010 sonrası dönem için yeniden yaratılmış ve geçmişte kullanılmayan mekaniklere sahip. Bu halleriyle güzeller ama 90’lı yıllar macera oyunlarına uzaktan yakından benzemiyorlar. Ayrıca baktığınız zaman, özellikle zorluk ve düşündürmek anlamında çok ciddi bir uçurum var aralarında. İşte bu sebeplerle Grim Fandango belki de yeniden yapılmayı en çok hak eden yapımdı (The Curse of Monkey Island’a dokunurlarsa ortalık karışabilir, onun sözünü veremeyiz).

Yenilenmiş versiyonun getirdiklerine değinmeden önce, oyunu ilk defa oynayacaklar için biraz bilgi vermek en doğrusu olacaktır. Grim Fandango, Aztek inanışlarında yer alan ölümden sonraki hayat üzerine kurgulanmış bir oyun. Ana karakterimiz Manuel “Manny” Calavera, yeni ölmüş kişilerin ruhlarını ebedi dünyaya götürmekle görevli bir seyahat acentesinde çalışmakta olan biri. Daha bu noktada oyun ne kadar absürt olduğunu sizlere göstermiş olmalı diye düşünüyoruz.

Manny’nin hikayesi hakkında çok fazla konuşma taraftarı değiliz çünkü Grim Fandango’nun en güzel yeri senaryosu ve onu ilmek ilmek açmak sizin elinizde olmalı bizce. Fakat bu absürt hikayenin film-noir tarzı bir havaya sahip olduğunu, kulağınıza devamlı caz esintileri fısıldandığını ve İngilizce-İspanyolca karışık (Spanglish) seslendirmelerle bizlere aktarıldığını söylememizde bir sakınca olmayacaktır. En az süreye sahip karakterinin bile ustalıkla işlendiği, oyundaki tüm lokasyonların inanılmaz bir yaratıcı beyinden fırladığı enfes bir yapımdan bahsediyoruz burada. Tim Schafer’ın birkaç işine tanık olduysanız, bu oyunun onun ustalık eseri olduğunu söylediğimizde nasıl bir şeyle karşılaşacağınızı belki az çok tahmin edebilirsiniz.