Gücünü insan terinden alan esnetilebilir kumaş pil geliştirildi

11 Aralık 2017 21:30

Teknoloji dünyasında üzerinde en çok çalışma yapılan alanların başında pil teknolojileri yer alıyor. Bu alanda geliştirilen kumaş pil teknolojisi ise daha önce gördüklerimize hiç benzemiyor.

Binghamton ve New York Eyalet Üniversitesi araştırmacıları tarafından hazırlanan bu yeni pil, oldukça benzersiz görünüyor. İlk olarak kumaş temelli olan yani esnetilebilen pil, gücünü bakterilerden alıyor. Temel olarak mikrobiyal yakıt hücresi yani MFC üzerine kurulan pil, elektrik üretmek için elektronları moleküller arasında değiştiren reaksiyonda bakteri kullanıyor. Bunun için daha önce kirli su ile denemeler yapan araştırmacılar, artık insan terindeki bakterileri de kullanabiliyor. Hareket sonucu oluşan bu elektrik ilk olarak giyilebilir cihazları akıllara getiriyor. Bu kumaş ile üretilecek kıyafetlerin kendi elektriğini üretebileceği söylenirken, sistemin şu an erken geliştirme aşamasında olduğu belirtiliyor. Her insanın terlediği ve hareket ettiği göz önüne alındığı zaman adeta sınırsız bir enerji kaynağı bulunmuş gibi görünüyor.

Gücünü bakteriden alan kumaş pil teknolojisi giyilebilir cihazları değiştirebilir

Hatırlarsınız geçtiğimiz gün Samsung da bu alanda aldığı bir patent ile gündeme gelmişti. Yukarıdaki çalışmadan farklı Samsung’un kullanacağı altyapı bilinmiyor ancak herkes giyilebilir cihazların kendi enerjisini üretmesini istiyor. Fiziksel beden hareketinin boşa gitmesini istemeyen araştırmacılar, artık bu alana hiç olmadığı kadar fazla önem veriyor.

Paylaş