Güneş Sistemi’nin merkezinde yer alan Güneş’in yüksek çözünürlüklü görüntüler paylaşıldı. Bu fotoğraflar Solar Orbiter’dan geldi.
Doğrudan burada görebileceğiniz, birden fazla fotoğrafın bir araya getirilmesiyle oluşturulan detaylı Güneş görüntüleri, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 2020’de gönderilen Solar Orbiter uzay aracı tarafından kayıt altına alınmış. Yaşamın en önemli kaynağına nefes kesici bir bakış sunan görüntülerin, 72 milyon km mesafeden çekildiği belirtiliyor. Bundan önce NASA’nın güneş yelkeni dikkat çekmişti. Dikkat çeken projesini tanıtırken, “Uzayda yelken açarak yol almak kulağa bilim kurgudan çıkmış gibi gelebilir ancak bu konsept artık kitaplarla veya beyaz perdeyle sınırlı değil.” açıklamasını yapan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, “Advanced Composite Solar Sail System” adı verilen yeni nesil güneş yelkenini test etmek adına geçtiğimiz aylarda uzaya göndermişti. Geliştirdiği prototip sistemi Rocket Lab’ın Electron isimli roketiyle uzaya taşıyan kurum, geçtiğimiz ay yaptığı açıklama ile gönderilen yelkenin yörüngede sorunsuz olarak açıldığını duyurdu.
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi bu önemli çalışmasında roket motoru kullanmadan hareket edebilen uzay araçları elde etmeyi umuyordu. Aktarıldığı kadarıyla güneş sürekli olarak her yöne fotonlar yayıyor ve bu fotonlar güneş yelkenine ulaştığı ya da çarptığı zaman itiş gücü sağlayan küçük miktarda bir momentum oluşturuluyor. Bu sürekli gerçekleştiği zaman yavaş da olsa hareket edilebiliyor. Yelken sistemini standart roketlerin kargo bölümlerinde uzaya gönderebilmek adına katlanabilir yapıda tasarlayan NASA, bu sistem gerçeğe dönüştürmek adına gerçekten çok uzun zamandır çalışıyordu. Hazırlanan yelken sisteminin tam olarak nasıl görev yapacağını göstermek adına kurum, yaklaşık beş ay önce hemen aşağıdaki animasyon videosunu da yayınlamıştı.