Güney Kore yeni bir karar vermeye hazırlanıyor. Bu karar dahilinde devlet bilgisayarlarındaki Windows işletim sisteminden daha uygun olduğu gerekçesiyle Linux‘a geçileceği söyleniyor.
Güney Kore hükumeti daha maliyetli olduğu gerekçesiyle bakanlıklarda Windows işletim sistemini kullanmaktan vazgeçeceğini duyurdu. Güney Kore hükumeti Linux‘a geçmeyi planlıyor. Plan dahilinde ülkenin İçişleri Bakanlığı ve Güvenlik Bakanlığı, hem düşük maliyetler hem de tek bir işletim sistemine olan bağımlılığın azalması nedeniyle devlet bilgisayarlarının işletim sisteminde değişikliklere gittiklerini belirtiyor. Bakanlık Linux‘u ilk aşamada mevcut bilgisayarlar üzerinde denemeyi, herhangi bir uyum sorunu veya güvenlik sorunu yoksa da geçiş işlemini kapsamlı şekilde başlatmayı düşünüyor.
Bakanlıkların böyle bir karar almasında en önemli nedenin Güney Kore hükumetinin Windows’un destekleyemeyecek kadar maliyetli bir sistem olduğuna inanması yatıyor. Zira ücretsiz Windows 7 desteği 2020 ocak ayında sona eriyor ve bu da kurumsal şirketlerin her yıl artan abonelik ücretlerine tabii tutulmasına neden olacak. Daha masraflı ve pahalı olan sistemler bakanlıklar tekelinde devletlerin hoşuna gitmez. Bu nedenle Güney Kore, 2023’ten sonra Windows kullanması için yükseltme yapmasının yanında yeni ücret tarifesine geçmek zorunda kalacak. Güney kore ise işletim sisteminin değişikliği adımını ne zaman atacağı bilinmiyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Microsoft bu konuyla çok da ilgilenmiyor
Güney Kore tek olmayacaktır. Microsoft‘tan ayrılmak ve işletim sistemine para ödemek istemeyen devletler ve kurumlar ücretsiz desteğin 2020 yılında bitmesinin ardından ayrılacak gibi duruyor. Ancak bu geçişler Microsoft tarafında pek de heyecan ile karşılanmayabilir. Microsoft, Windows işletim sistemini satmaktan ziyade daha çok dünyanın da yoğun ilgisinin arttığı, bulut hizmetlerine odaklanmış durumda.
İlginizi çekebilir
Toshiba’dan Windows bilgisayara sahip akıllı gözlük