reklamı kapat

POPÜLER

Snapdragon 8 Gen 3 LOG Tasarım

Hackerlar Qualcomm işlemcilerdeki sıfır gün açığından yararlanarak Android kullanıcılarını hedef aldı

Resmi olarak doğrulandığı kadarıyla hackerlar Qualcomm işlemcilerdeki sıfır gün açığından yararlanarak Android kullanıcılarını hedef aldı.

Qualcomm, satışa sunduğu çok sayıda mobil işlemci modelinde ve bağlantı modülünde CVE-2024-43047 adı verilen bir sıfır gün açığı tespit edildiğini duyurdu. Bu açığın kullanılarak belirli Android kullanıcılarına saldırılar yapıldığı ve tehlikeli açığın Google’ın ‘Threat Analysis Group’ ile ‘Amnesty International Security Lab’ araştırmacıları tarafından bulunduğu duyuruluyor. Ortaya çıkarılan sıfır gün açığının Snapdragon 8 Gen 1, Snapdragon 888+, Snapdragon 660, Snapdragon 680, FastConnect 6700, 6800, 6900, 7800 ve Snapdragon X55 5G modem gibi milyonlarca cihazda kullanılan donanımlarda olduğunu aktaran Qualcomm, açığı kapatan güncellemeyi telefon üreticilerine geçtiğimiz ay içinde gönderdiğini açıklıyor. Bu açığı şu anda kimlerin nasıl kullandığı ve bu açık üzerinden kimlere saldırı düzenlendiği bilinmiyor ya da açıklanmıyor.

Qualcomm bundan önce sürpriz bir Intel gelişmesiyle gündeme gelmişti. Mobil işlemci devi, ortaya atılan iddialara göre Intel’i satın almak adına bazı görüşmeler gerçekleştiriyor. Intel eğer bilmiyorsanız son dönemde aralar maddi olarak güzel zamanlar geçirmiyor. Bu yüzden firma son dönemde önemli adımlar atıyor. Örneğin geçtiğimiz ay ortaya çıktığı kadarıyla şirket ikinci çeyrek içerisinde Arm (Arm Holdings) şirketindeki tüm hisselerini satmış. Firmanın spesifik olarak 1,18 milyon hisse sattığı ve bundan yaklaşık 147 milyon dolar gelir elde ettiği hesaplanıyor. Intel’in Joby Aviation, MariaDB, Astera Labs ve Senti Biosciences’taki hisselerini ise koruduğu bildiriliyor.

Bunun üstüne paylaşılan bir haberde Qualcomm için, Intel’in çip tasarım bölümünün bir kısmını satın almak istiyor denilmişti. Daha sonra The Wall Street Journal kaynakları tam satın alımı gündeme taşıdı. Snapdragon X işlemciler ile PC pazarına iddialı bir giriş yapan Qualcomm, aktarıldığı kadarıyla Intel’in kaynaklarıyla beraber alanda daha fazla söz sahibi olmak istiyor. Qualcomm’un mobil işlemci pazarındaki en büyük rakibi şu anda MediaTek ve Tayvan merkezli MediaTek şu anda Nvidia ile kurulan ortaklık üzerinden birden fazla işlemci geliştiriyor. Bunlar arasında yapay zeka odaklı özel PC işlemcileri de yer alıyor.

Qualcomm haberleri yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition