Harvard Üniversitesi araştırmacıları, geliştirdikleri metal lens üzerinde geliştirmeler yapmaya devam ediyor. Bu alanda büyük bir gelecek gören araştırmacılar, bu sefer görüntülemede devrim yapacak yapay göz ile karşımıza çıkıyor.
Metalens temel olarak ışığı odaklamak için günümüzde kullanılan optiklerin yerini alan bir nano teknolojik yeni nesil mercek. Geçtiğimiz dönemde görünür spektrumun tamamını aynı noktada odaklayabilen bir metalens’i geliştiren araştırma ekibi, bu konuda bir sonraki aşamaya çıkış yapıyor. Kısa süre önce açıklandığı kadarıyla adaptif olarak kontrol edilebilen bir metalens üretildi. Araştırma ekibi tarafından “yapay göz” olarak isimlendirilen bu metalens, elektronik olarak yönetilebiliyor. Bu da ona “odaklanma, astigmatizm (Korneanın her yönde aynı eğiklikte (daire şeklinde) olmamasından kaynaklanan bir göz kusuru) ve görüntü kaydırma” konusunda esneklik getiriyor. Kontrol için yapay kaslardan yararlandığı belirtilen metalens, insan gözündeki doğal kusurları ortadan kaldırabiliyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
“Yapay göz”
Özellikle insan gözü gibi odağı kontrol edilebiliyor olmasıyla devrimsel bir ilerleme olarak görülen teknoloji, mobil cihazlar için büyük önem arz ediyor. Araştırmacılara göre geliştirilen altyapı telefon kameraları, gözlükler ve sanal ile artırılmış gerçeklik donanımları gibi geniş bir uygulama yelpazesi sunuyor. Gömülü optik yakınlaştırma ve otomatik odaklama konusunda da büyük imkanlar getiren lens, son kullanıma da hazır görünüyor. Açıklandığı kadarıyla Harvard araştırmacıları ticari kullanım hakkında çalışmalar yapıyor. Sadece 30 mikron kalınlığında olduğu için özellikle akıllı telefon kameraları için kilit rol üstlenen metalens, bakalım tam olarak ne zaman karşımıza çıkacak?