Giyilebilir teknoloji ürünlerinin artmasıyla birlikte kullanıcılar günlük aktivitelerini ve sağlık verilerini daha yakından ve kolay bir şekilde takip etmeye ve istemeden de olsa sağlıklarına daha çok dikkat etmeye başladı. Bir zamanlar geleceğin teknoloji olarak lanse ettiğimiz giyilebilir teknolojinin sağlık sektörüne sıçraması da kaçınılmazdı elbette. Araştırma ve geliştirme şirketi Xerox PARC da bu alanda üzerinde çalıştığı teknolojileri paylaştı.
Xerox PARC’ın üzerinde çalıştığı giyilebilir sağlık teknolojileri adeta geleceğin sağlık sektörünü gözler önüne seriyor. 3D yazıcılarla basılması ve eczanelerde bile satılması planlanan akıllı minyatür sağlık çipleri bunlardan en dikkat çekeni. Hastanın vücuduna yara bandı gibi kolayca yapıştırılan akıllı sağlık çipleri nabız, tansiyon, şeker gibi verileri anlık kontrol edecek, acil sağlık durumlarını önceden saptayacak ve gerekli yerleri uyararak önlem alınmasını sağlayacak.
İlaçlar vücuda otomatik enjekte edilecek
Akıllı sağlık çipleri hastaların olduğu kadar doktorların da hayatını kolaylaştıracak. Örneğin cihazlar kalp ritim bozukluğu olan bir hastanın kalp atış hızını ve EKG’sini doktorların anlık olarak uzaktan takip etmesini sağlayacak. Anlık meydana gelen bir sağlık bozukluğunun ilk belirtileri de elektronik çip tarafından anında doktora uyarı olarak gönderilecek.
Akıllı çipler, özellikle şeker hastalarının da işini kolaylaştıracağa benziyor. Xerox PARC’ın üzerinde çalıştığı çipler sayesinde vücudun o anki şeker seviyesi tespit edilerek insüline ihtiyaç duyuluyorsa insülin otomatik olarak hastanının vücuduna enjekte edilecek.
Sağlık verilerini anlık takip eden sistem sayesinde kalp krizi ve beyin kanaması gibi ani sağlık sıkıntılarının da önüne geçilmesi planlanıyor. Xerox’un şu an için geliştirme aşamasında olan teknolojisinin yakın gelecekte hayata geçmesi planlanıyor.