Hava kirliliği, ciddiyeti günden güne artan global bir problem olarak hayatımızın merkezinde konumlanıyor. Doğanın durmak bilmeyen katliyle şahlanan bu sorunu çözmek için yeni alternatif arayışındaki araştırmacılar çözümü “ağaç duvarlarda” arıyor.
2016 WHO (Dünya Sağlık Örgütü) verilerine göre 2011-2016 arası hava kirliliğinde tüm dünyada yüzde 8’lik bir artık görünüyor. En hızlı değişim gösteren bölgeler ise Orta Doğu, Asya’nın güney doğusu ve Pasifik’in batısı olarak gözlemleniyor. Bu bölgelerdeki hava kirliliği WHO’nun önerdiği seviyenin 5 ila 10 katı arasında değişiyor. Green City Solutions‘ın son projesi ise kayda değer bir etki yaratıyor.
Aslında geçmişte de benzer projeler görmüştük. Asya’nın ilk “orman plazası” Vertical Forest, her gün 60 kilogram oksijen üretme potansiyeline sahipti örneğin. Ancak CityTree isimli proje, devasa bir yapıdan ziyade bir ağaç duvar. Hemen altında keyifle oturabileceğiniz bir bank da var üstelik. Şehirde olabildiğince minimum yer kaplayan bu duvarın işlevi ise hacminin çok üstünde. Tek bir CityTree, 240 ton gaza kadar emilim gerçekleştirerek 275 ağaç gücünde temizlik sağlıyor. Nesnelerin İnterneti ile yapabileceklerini genişleten CityTree, çevre hakkında veri toplayabiliyor ve kendi çalışma performansını yansıtabiliyor. Solar panelleri sayesinde kendi enerjisini üretebilen cihaz, aynı zamanda dönüştürülebilir malzemelerden üretiliyor.
Şimdilik sadece 20 şehirde varlığını sürdüren CityTree’nin yakında yeni ülkelerde de boy göstermesi bekleniyor. Daha detaylı bilgi için Green City Solutions’ın resmi sitesine buradan ulaşabilirsiniz.